ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλήθος αρνητικών σημάτων για χρηματιστήριο και ομόλογα

Πλήθος αρνητικών σημάτων για χρηματιστήριο και ομόλογα
(EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

Νέο κύκλο πιέσεων σε ομόλογα και χρηματιστήριο ενεργοποιεί η εσωτερική πολιτική αβεβαιότητα, αλλά και η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης ΡώμηςΒρυξελλών, ενώ αρνητικά στην επενδυτική ψυχολογία συμβάλει πλέον και η έξοδος του Ομίλου Τιτάν από την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

Οι αγορές παρακολουθούν στενά το ευμετάβλητο εσωτερικό σκηνικό και τους κινδύνους υπαναχώρησης έναντι των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Η παραίτηση Κοτζιά ανατροφοδότησε σενάρια πολιτικής αστάθειας, οι ανησυχίες της επενδυτικής κοινότητας για τις ελληνικές τράπεζες έχουν μείνει αναπάντητες, η διεθνής συγκυρία παραμένει αρνητική και η Ιταλία ξεκίνησε επισήμως πόλεμο με τις Βρυξέλλες.

Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων κινήθηκαν εκ νέου χθες προς την περιοχή του 4,5% (προσέγγιζαν το 4,2% στις αρχές της εβδομάδας), ενώ στο Χρηματιστήριο ο τραπεζικός δείκτης έκανε βουτιά 3,2%, με τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων 38 συνεδριάσεων (κάτω από 30 εκατ. ευρώ).

Πάντως, το συμπέρασμα από τη συζήτηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους Ντράγκι και Κερέ χθες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής είναι ότι οι αιτίες των διακυμάνσεων στις τιμές των ελληνικών ομολόγων είναι εξωγενείς και δεν βρίσκονται στην ελληνική οικονομία.

Κατά τη συζήτηση, εκτιμήθηκε επίσης ότι η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και η διαρκής βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών της θα αναγνωριστούν το επόμενο διάστημα από τις αγορές.

Αναλυτές και θεσμικοί παράγοντες προειδοποιούν από την πλευρά τους πως οι μεταρρυθμίσεις είναι το κλειδί για την ανάκτηση της μακροπρόθεσμης εμπιστοσύνης των αγορών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ