Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να προχωρήσει σε αύξηση μισθών
Πηγή: REUTERS/Yves Herman/File Photo

«Θα ήθελα να δω την Ελλάδα να βγαίνει από τα μνημόνια κατά τη διάρκεια της θητείας μου αλλά το 2015 τα πράγματα βγήκαν εντελώς εκτός πορείας», δηλώνει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξή του λίγο πριν αναχωρήσει για την Αθήνα, όπου παρουσιάζεται το βιβλίο του «Η κρίση του ευρώ».

«Στα μέσα του 2014 μιλούσαμε για έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, για το τέλος του δεύτερου προγράμματος και είχαμε ξεκινήσει να μιλάμε για το πώς θα είναι η έξοδος, ποιες θα είναι οι προβλέψεις, αν θα χρειαζόταν γραμμή πίστωσης, πώς θα διαχειριστούμε την έξοδο» αναφέρει ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup στην τα «Νέα», και σημειώνει:

Η κυβέρνηση τότε θα μπορούσε ίσως να καθυστερήσει τις εκλογές. Το 2014, υπήρχε η ευκαιρία να αποφευχθεί ένα τρίτο μνημόνιο, αλλά δυστυχώς δεν έγινε.

Μιλώντας για τις συντάξεις, ο Ντάισελμπλουμ θεωρεί ότι: «H περικοπή των συντάξεων δεν είναι απαραίτητη για δημοσιονομικούς λόγους, ούτε επηρεάζει διαρθρωτικά το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα» και εκτιμά ότι το επιχείρημα αυτό αποτελεί λόγο για να μην επιμένουν στο Eurogroup στην τήρηση του μέτρου αυτού. Προειδοποιεί, όμως, ότι αυτό που θα κοιτάξουν οι υπουργοί Οικονομικών είναι η γενικότερη αξιοπιστία της Ελλάδας.

«Αν υπάρξουν πισωγυρίσματα, οι εταίροι, οι αγορές, οι επενδυτές μπορεί να συμπεράνουν ότι η Ελλάδα δεν είναι αφοσιωμένη στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να τους πείσει ότι θα παραμείνει στον δρόμο των συνετών πολιτικών».

Σχετικά με τον κατώτατο μισθό ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφέρει: «Η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να προχωρήσει σε αύξηση μισθών, δεν είναι ρεαλιστική στρατηγική».

«Υπάρχουν πολλές υποσχέσεις από την κυβέρνηση και από την αντιπολίτευση ενόψει των εκλογών και όσο πλησιάζουν θα υπάρξουν πολλές μη ρεαλιστικές υποσχέσεις που θα θέσουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας», προειδοποιεί., ενώ κατά τη γνώμη του η χώρα μας δεν διατρέχει κίνδυνο για να χρειαστεί τέταρτο πρόγραμμα στήριξης.  

«Είναι σημαντική η οικονομική ανεξαρτησία, αλλά αν ξεφύγει η κατάσταση, η χώρα θα ξαναχάσει την οικονομική της ανεξαρτησία», τονίζει.

Διαβάστε επίσης