ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έσοδα 85,4 εκατ. ευρώ από το φόρο διαμονής στο 9μηνο 2018

Έσοδα 85,4 εκατ. ευρώ από το φόρο διαμονής στο 9μηνο 2018

Πέρα από κάθε προσδοκία κινούνται οι εισπράξεις από το φόρο διαμονής που καταβάλλεται σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων.

Ο φόρος διαμονής βαρύνει τον διαμένοντα (πελάτη) που έκανε χρήση του δωματίου ή του διαμερίσματος και επιβάλλεται μετά τη διαμονή του στο κατάλυμα και πριν την αναχώρησή του από αυτό.

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε σήμερα ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας στο 5ο ATHENS LAW FORUM ΟΝ ΤΑΧΑΤΙΟΝ ο ετήσιος εισπρακτικός στόχος που είχε τεθεί για το φόρο διαμονής ήταν 74 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, ήδη ο στόχος έχει υπερκαλυφθεί, με τα έσοδα από την εν λόγω πηγή στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2018 να διαμορφώνονται στα 85,4 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται, ότι ο φόρος διαμονής ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2018 και κυμαίνεται από 0,50 έως και 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

Σε κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, 1-2 αστέρων, ο φόρος είναι 50 λεπτά ανά διανυκτέρευση, για 3 αστέρια ανεβαίνει σε 1,5 ευρώ, για 4 αστέρια σε 3 ευρώ και για 5 αστέρια σε 4 ευρώ. Σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα, ο φόρος διαμονής είναι ενιαίος στα 50 λεπτά ανά διανυκτέρευση.

Για την είσπραξη του φόρου διαμονής, οι επιχειρήσεις εκδίδουν ειδικά στοιχεία-αποδείξεις είσπραξης, τα οποία δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ