ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΦΚΑ – ΕΤΕΑΕΠ: Σύμφωνες με το δημόσιο συμφέρον οι περικοπές στα δώρα των συνταξιούχων

ΕΦΚΑ – ΕΤΕΑΕΠ: Σύμφωνες με το δημόσιο συμφέρον οι περικοπές στα δώρα των συνταξιούχων
EUROKINISSI

Νόμιμες και σύμφωνες με το δημόσιο συμφέρον χαρακτηρίζει η κυβέρνηση τις περικοπές του 2012 στα δώρα των συνταξιούχων στις δύο εφέσεις που κατέθεσαν ο ΕΦΚΑ και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) στην πρωτόδικη απόφαση του Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου της Θεσσαλονίκης – με την οποία, μεταξύ άλλων, κρίθηκε παράνομη η κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας που είχαν γίνει με το δεύτερο μνημόνιο το 2012.

Στις δύο αγωγές που παρουσιάζουν σήμερα Τα Νέα μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι οι μεγάλες περικοπές που έγιναν στις συντάξεις από το 2010 έως το 2012 «ψηφίστηκαν και εφαρμόστηκαν για το δημόσιο συμφέρον το οποίο στην προκειμένη περίπτωση ταυτίζεται με το συμφέρον των πολιτών, αφού η ενδεχόμενη πλήρης κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας εξαιτίας της διεθνούς οικονομικής κρίσης θα συμπαρέσυρε και σε πλήρη κατάρρευση και τα νοικοκυριά όλων των ελλήνων πολιτών».

Μάλιστα, στις εφέσεις επισημαίνεται ότι οι περικοπές που έγιναν είναι «συμβατές με το Σύνταγμα».

Επισημαίνεται ότι με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας υπ’ αριθ. 2287-2290/2015 κρίθηκαν αντισυνταγματικές όλες οι περικοπές επί των συντάξεων του δευτέρου Μνημονίου (ν. 4046/2012) και των εφαρμοστικών του νόμων (Ν. 4051/2012, 4093/2012. Επίσης αντισυνταγματική κρίθηκε και η κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας, όπως είχαν περικοπεί από το πρώτο Μνημόνιο (Ν. 3845/2010).

Σύμφωνα με την απόφαση 3037/2018 του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, που εκδόθηκε στη βάση των ανωτέρω αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, η κυβέρνηση οφείλει την αναδρομική καταβολή των δώρων στους συνταξιούχους και υποχρεούται στην εφεξής κατ’ έτος κανονική καταβολή τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ