ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ιταλία φοβίζει τις αγορές

Η Ιταλία φοβίζει τις αγορές
Reuters

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων σε κλίμα σύγκρουσης ξεκινά μεταξύ των Βρυξελλών και της Ρώμης μετά την απόρριψη του ιταλικού προϋπολογισμού από την Κομισιόν, την ώρα που αγορές ομολόγων, χρηματιστήρια και οίκοι αξιολόγησης είναι με το χέρι στη σκανδάλη.

Η ΕΕ ζήτησε από την Ιταλία να παρουσιάσει νέο προϋπολογισμό μέσα σε τρεις εβδομάδες, σε μια κίνηση που δεν έχει προηγούμενο. «Για πρώτη φορά, η Κομισιόν είναι υποχρεωμένη να ζητήσει από χώρα - μέλος της ευρωζώνης να αναθεωρήσει το σχέδιο προϋπολογισμού της» ήταν τα λόγια του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις. Απείλησε μάλιστα ανοικτά τη χώρα με πρόστιμα μέσω της επονομαζόμενης ειδικής Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος.

Οι ανησυχίες για τις εξελίξεις στην Ιταλία σε συνδυασμό με το αδιέξοδο για το Brexit και άλλους γεωπολιτικούς κινδύνους οδήγησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε βουτιά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων είκοσι μηνών. Ισχυρές αναταράξεις επικράτησαν και στη Wall Street. Οι ανησυχίες των αγορών οδήγησαν σε νέα άνοδο τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας της Ιταλίας, τα οποία διαμορφώθηκαν εκ νέου στο 3,59%. Πλέον η χώρα κινδυνεύει σοβαρά να υποβαθμιστεί στα «σκουπίδια» – μη επενδυτική βαθμίδα ή «junk» – από τους οίκους αξιολόγησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ