ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες αλλαγές στα capital controls

Νέες αλλαγές στα capital controls
Ο Ε. Τσακαλώτος προσέρχεται στο Υπουργικό Συμβούλιο ΑΜΠΕ

Νέες διευκολύνσεις προς επιχειρήσεις και επιτηδευματίες που στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων συναλλάσσονται με το εξωτερικό παρέχονται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, με την οποία χαλαρώνουν περαιτέρω οι κεφαλαιακοί περιορισμοί.

Με την απόφαση που ισχύει ήδη από τις 2 Οκτωβρίου επέρχονται οι εξής δύο αλλαγές στα capital controls.

Επιτρέπεται η καταβολή από τα εποπτευόμενα από την Τράπεζα της Ελλάδος ιδρύματα πληρωμών μετρητών στους δικαιούχους από έμβασμα εξωτερικού, εάν έχει προηγηθεί :

Εισαγωγή από το ίδρυμα πληρωμών τουλάχιστον ισόποσου ποσού σε φυσική μορφή από το εξωτερικό, από την έναρξη ισχύος της παρούσας Πράξης, με σχετική δήλωση της εν λόγω εισαγωγής στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Είσπραξη σε μετρητά τουλάχιστον ισόποσου ποσού από πελάτες τους− πληρωτές εμβασμάτων προς το εξωτερικ. Επίσης, επιτρέπεται η διακίνηση χρηματικών εμβασμάτων στο εσωτερικό με καταβολή μετρητών στους δικαιούχους, υπό την προϋπόθεση ότι ο πληρωτής έχει καταθέσει το σύνολο του ποσού σε φυσική μορφή.

Ακόμη, πλέον εγκρίνονται συναλλαγές νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, που δεν υπερβαίνουν 5.000 ευρώ η καθεμία ανά πελάτη, ανά ημέρα, κατόπιν προσκόμισης των σχετικών τιμολογίων και λοιπών παραστατικών και δικαιολογητικών, με την προϋπόθεση ότι θα συνοδεύονται υποχρεωτικά από υπεύθυνη δήλωση με την οποία τα ανωτέρω πρόσωπα θα δηλώνουν ότι τα ως άνω προσκομισθέντα έγγραφα είναι γνήσια και δεν έχουν προσκομισθεί σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα.

Οι εν λόγω συναλλαγές θα διεκπεραιώνονται απευθείας από το δίκτυο των καταστημάτων των πιστωτικών ιδρυμάτων, με πίστωση λογαριασμού του αντισυμβαλλομένου και θα υπολογίζονται εντός του εβδομαδιαίου ορίου που ορίζεται από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών για το κάθε πιστωτικό ίδρυμα."

ΔΗΜΟΦΙΛΗ