ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς υπερδιπλασιάστηκε το τίμημα για την επέκταση σύμβασης του «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Πώς υπερδιπλασιάστηκε το τίμημα για την επέκταση σύμβασης του «Ελευθέριος Βενιζέλος»
EUROKINISSI

Αποσαφηνίσθηκε η υπόθεση της 20ετούς παράτασης της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος, η οποία είχε κλείσει από την κυβέρνηση το 2017 με τίμημα 483,87 εκατ. ευρώ, το οποίο έπειτα από παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπερδιπλασιάστηκε στα 1,115 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με κύκλους του ΤΑΙΠΕΔ, η επέκταση της σύμβασης προβλεπόταν ρητά με τον νόμο του 1995 όπως και ότι θα έπρεπε να αρχίσει η διαπραγμάτευση δέκα χρόνια πριν από τη λήξη, δηλαδή το 2016. Οι συζητήσεις του Ταμείου με το Διεθνές Αεροδρόμιο ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2016 με βάση αναφοράς τα οικονομικά δεδομένα του 2015.

Το Μάρτιο του 2017, ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις, το κείμενο της τελικής συμφωνίας εγκρίθηκε από το Δημόσιο, τον Απρίλιο δόθηκε και η ομόφωνη έγκριση και από το διεθνές αεροδρόμιο, ενώ στις 30 Μαΐου το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε πως το τίμημα ήταν στα 483,87 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία εγκρίθηκε και από τη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων.

Στο τέλος του Ιουνίου του 2017 το ΤΑΙΠΕΔ απέστειλε τη σύμβαση στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αξιολόγηση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε τη συμφωνία, καθώς παραβίαζε τη νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων. Ακολούθησε νέος γύρος διαβουλεύσεων μεταξύ του Ταμείου και των συμβούλων του με την Κομισιόν, αλλά και με τους μετόχους του αεροδρομίου με τις συζητήσεις να κρατάνε ένα έτος περίπου.

Στις αρχές του 2018 ελήφθη τελικά υπόψη ως έτος αναφοράς το 2017 και με δεδομένη τη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών του Ελευθέριος Βενιζέλος το τίμημα της επέκτασης ανήλθε στα 1,115 δισ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ