ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο επίκεντρο του EuroWorking Group τα δημοσιονομικά περιθώρια της Ελλάδος

Στο επίκεντρο του EuroWorking Group τα δημοσιονομικά περιθώρια της Ελλάδος
REUTERS/Francois Lenoir

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019 και το εφετινό «υπερπλεόνασμα» αναμένεται να απασχολήσουν τη συζήτηση που θα γίνει σήμερα για την Ελλάδα στο EuroWorking Group στις Βρυξέλλες.

Οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες της ευρωζώνης θα συνεδριάσουν στις 5.30 το απόγευμα ώρα Ελλάδος προκειμένου να προετοιμάσουν τη σύνοδο του Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου.

Με τις αποδόσεις των δεκαετών ιταλικών ομολόγων να έχουν εκτιναχθεί στο 3,6% περίπου η προσοχή όλων θα είναι στραμμένη στην Ιταλία. Στόχος είναι να υπάρξει ένα σημείο συμβιβασμού ώστε να αναθεωρηθεί ο Ιταλικός προϋπολογισμός για το 2019, με την Ρώμη να λαμβάνει όμως αναπτυξιακά ανταλλάγματα.

Η συζήτηση για την Ελλάδα αναμένεται να εστιάσει στο θέμα των συντάξεων και των παροχών που σκοπεύει να δώσει η κυβέρνηση και οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από το εφετινό «υπερπλεόνασμα» που αναμένεται να ανέλθει στα 900 εκατ. ευρώ. Η μη μείωση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του 2019 κατά 2,065 δισ. ευρώ ποσό που θα εξισορροπηθεί κατά 1,73 δισ. ευρώ από άλλες παρεμβάσεις.

Εφόσον δεν θα περικοπούν οι συντάξεις το Δημόσιο θα γλιτώσει 1,2 δισ. ευρώ, καθώς δεν θα μειωθούν κατά 750 εκατ. ευρώ τα φορολογικά έσοδα που αποδίδονται από τους συνταξιούχους, δεν θα χαθούν 200 εκατ. ευρώ από την εισφορά 6% υπέρ ΕΟΠΠΥ και ο ΑΚΑΓΕ δεν θα απολέσει 250 εκατ. ευρώ, τα οποία θα χάνονταν εάν περικόπτονταν οι συντάξεις. Οι θεσμοί θεωρούν πως ενδεχόμενη μη εφαρμογή των περικοπών των συντάξεων το 2019 σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση θετικών μέτρων 765 εκατ. ευρώ οδηγεί σε δημοσιονομικό κενό της τάξεως των 200-300 εκατ. ευρώ για το επόμενο έτος, έναντι του στόχου για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ χαρακτήρισε θετική την υπεραπόδοση στον προϋπολογισμό προσθέτοντας όμως ότι «δεν είναι τόσο μεγάλη ώστε να δικαιολογεί αυτόματα την κατάργηση του μέτρου της μείωσης των συντάξεων». Για αυτόν τον λόγο, πρόσθεσε, «πρέπει ακριβώς να δούμε τι περιθώρια υπάρχουν». Σε μεγάλο βαθμό η συζήτηση αυτή θα γίνει σήμερα το απόγευμα στο EuroWorking Group.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ