ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νοβότνι: Έσχατη λύση για τις ελληνικές τράπεζες το ταμειακό μαξιλάρι

Νοβότνι: Έσχατη λύση για τις ελληνικές τράπεζες το ταμειακό μαξιλάρι
Reuters

Την άποψη πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει ως προτεραιότητα στη μεταμνημονιακή εποχή την οικονομική ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων, κυρίως από ιδιωτικές πηγές, εξέφρασε ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης Έβαλντ Νοβότνι.

Ενόψει της επίσκεψής του στην Αθήνα για να συμμετάσχει σε συνέδριο της Τραπέζης της Ελλάδος μίλησε στα Νέα για τις εξελίξεις σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες και ειδικότερα τα κόκκινα δάνεια.

Ο Διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δηλώνει βέβαιος ότι «ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός γνωρίζει επαρκώς την κατάσταση και είναι έτοιμος να δώσει τις κατάλληλες συμβουλές».

Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «ως έσχατη λύση υπάρχουν μεγάλα μαξιλάρια διαθεσίμων από το επιτυχημένο πρόγραμμα στήριξης του ESM».

Για την Ιταλία, δηλώνει ότι «για να ηρεμήσουν οι αγορές είναι απαραίτητο η ιταλική κυβέρνηση να καταλήξει σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχέση με την πορεία του ιταλικού προϋπολογισμού» και προειδοποιεί ότι οι συνέπειες μιας κρίσης που θα αναδειχτεί από την Ιταλία θα είναι «σοβαρές». Όμως, εκτιμά ότι οι επιπτώσεις μιας μετάδοσης προς τη χώρα μας είναι λιγότερο απειλητικές από ό,τι θα ήταν πριν από μερικά χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ