ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακαλώτος: Η Ιταλία δυσχέρανε την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές

Τσακαλώτος: Η Ιταλία δυσχέρανε την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές
eurokinissi/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στην επισήμανση πως η μεταβλητότητα στα ιταλικά ομόλογα έχει καταστήσει πιο δύσκολη την επιστροφή της Ελλάδος στις αγορές προχώρησε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στο Reuters, διευκρινίζοντας πως η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πρόβλημα να περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να δανειστεί.

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε στο πρακτορείο πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας είναι υπό έλεγχο και πως ως εκ τούτου η χώρα θα επιστρέψει στις αγορές στο βέλτιστο χρόνο (optimal time).

Για την κατάσταση με την Ιταλία ο υπουργός είπε πως έχει καταστήσει δυσκολότερες τις συνθήκες, αλλά από την άλλη πλευρά, σημείωσε πως θεωρεί ότι οι αγορές έχουν αντιληφθεί ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε το πρόγραμμα, έχει κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις και ότι έχει χρηματοδοτικό μαξιλάρι οπότε οι ανάγκες χρηματοδότησης της παραμένουν υπό έλεγχο τουλάχιστον για 2 με 2,5 χρόνια.

«Η Ελλάδα έχει μια συμφωνία για το χρέος, που σημαίνει ότι η χρηματοδότηση του χρέους της είναι ευκολότερη από ότι για την Πορτογαλία ή την Ιταλία», τόνισε.

Στην ερώτηση για το αν η Ελλάδα θα επιχειρήσει πώληση ομολόγων εντός του έτους, μέσω κοινοπρακτικής έκδοσης, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι αφήνει την επιλογή της κατάλληλης χρονικής συγκυρίας στον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ.

«Έχει λάβει οδηγίες από την κυβέρνηση, όταν θα είναι κατάλληλες οι συνθήκες να προχωρήσει. Όμως είναι δική του δουλειά να κάνει τη σχετική έρευνα και να μας πει πότε είναι η κατάλληλη στιγμή», είπε.

Στο σημείο αυτό διευκρίνισε πως το ότι η Ελλάδα διαθέτει μαξιλάρι ασφαλείας, δεν σημαίνει ότι δεν θα προχωρήσει σε νέα έκδοση χρέους όταν η συγκυρία είναι κατάλληλη. «Θεωρώ πως θα υπάρξει η κατάλληλη στιγμή μεσοπρόθεσμα», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ