ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

FAZ: Η Ιταλία δυσκολεύει την Ελλάδα να βγει στις αγορές

FAZ: Η Ιταλία δυσκολεύει την Ελλάδα να βγει στις αγορές
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Στην διαπίστωση πως η κατάσταση που επικρατεί στην Ιταλία βάζει «αναχώματα» στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, προχωρά η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), στηριζόμενη και σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Η Κύπρος μπορεί να εκδώσει ομόλογο, αλλά όχι και η Ελλάδα προς το παρόν. Αυτό έχει ως αιτία, σύμφωνα με όσα δήλωσε σε συνέντευξη στο Reuters ο Έλληνας υπ. Οικ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, την ανησυχία που επικρατεί αναφορικά με την Ιταλία. Λίγο μετά την λήξη του τελευταίου προγράμματος βοήθειας των ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ τον περασμένο Αύγουστο η ελληνική κυβέρνηση καλλιέργησε την προσδοκία για έκδοση νέου ομολόγου. Αυτό είχε διαφημίσει άλλωστε στους επενδυτές στη Βοστώνη και τη Νέα Υόρκη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Έκτοτε όμως το νέο ελληνικό ομόλογο καθυστερεί».

Αυτό αναφέρεται σε δημοσίευμα του γερμανικού μέσου ενημέρωσης, το οποίο στέκεται, στη δήλωση του Έλληνα ΥΠΟΙΚ σχετικά με τις επιπτώσεις που έχει στην Ελλάδα η κόντρα Ιταλίας – Κομισιόν αναφορικά με τον ιταλικό προϋπολογισμό.

«Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν βρίσκεται υπό πίεση χρόνου», σημειώνει η εφημερίδα, ενώ ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα έχει καλυμμένες τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.

«Συνολικά η χώρα που συνεχίζει να είναι υπερχρεωμένη έχει λάβει χρηματοδοτική βοήθεια ύψους 289 δις ευρώ. Το δημόσιο χρέος συνεχίζει να ανέρχεται στα 310 δις ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο 180% του ΑΕΠ της. Αξίζει να σημειωθεί ότι το όριο που θέτει η Συνθήκη του Μάαστριχτ κυμαίνεται στο 60%», αναφέρει, όμως, η FAZ.

faz

«Οι επενδυτές πρέπει να περιμένουν»

Σημειώνοντας πως η κόντρα Κομισιόν - Ιταλίας ξεκίνησε αμέσως μετά την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα κυβέρνηση της χώρας, η εφημερίδα σημειώνει πως «η Κύπρος τόλμησε να βγει στην αγορά ομολόγων και έλαβε 1,5 δις ευρώ», παρά την αναταραχή που είχε προκληθεί στις διεθνείς αγορές.

«Τον Φεβρουάριο η Ελλάδα πέτυχε την έκδοση επταετούς ομολόγου, το οποίο ήταν προϋπόθεση για τον τερματισμό του προγράμματος βοήθειας. Τώρα θα πρέπει ξανά μετά το 2010 να εκδώσει δεκαετές ομόλογο, για το οποίο όμως οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν. Με απόδοση κεφαλαίου της τάξης του 4,2% κατά τη διάρκεια των δέκα ετών η Ελλάδα παραμένει ελκυστική έναντι της Γερμανίας (με 0,2%). Ακόμη και η Κύπρος προσφέρει αισθητά χαμηλότερη απόδοση 2,4%».

Αλλά αυτό το υψηλό ποσοστό απόδοσης κεφαλαίου στην Ελλάδα αντικατοπτρίζει και τον διαρκή κίνδυνο, παρατηρεί η FAZ και τονίζει πως αν ληφθεί υπόψιν το υψηλό ελληνικό χρέος «είναι αμφίβολο κατά πόσο η Ελλάδα θα τα καταφέρει μακροπρόθεσμα χωρίς νέα χρηματοδοτική στήριξη. Ακριβώς για τον ίδιο λόγο δεν μπορεί να αποκλειστεί παρά ελάχιστα το ενδεχόμενο ενός νέου κουρέματος χρέους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ