ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Θέμα Ευρωπαίων και Ελλάδος οι αποφάσεις για τα δημοσιονομικά

ΔΝΤ: Θέμα Ευρωπαίων και Ελλάδος οι αποφάσεις για τα δημοσιονομικά
IMF Staff Photograph

Στην αποσαφήνιση πως οι βασικές αποφάσεις για την Ελλάδα λαμβάνονται πλέον μεταξύ της χώρας και των Ευρωπαίων δανειστών της προχώρησε σήμερα από την Ουάσιγκτον ο Διευθυντής Επικοινωνίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις.

Στα πλαίσια της καθιερωμένης ενημέρωσης Τύπου του ΔΝΤ ο Ράις ερωτήθηκε για το εάν πράγματι στο Μπαλί η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είπε στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο πως το μέγεθος του δημοσιονομικού χώρου είναι πρωτίστως ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων και ότι ο δημοσιονομικός χώρος πρέπει να ξοδευτεί προς όφελος της κοινωνίας και της ανάπτυξης.

«Η βασική αλληλεπίδραση (interaction) είναι μεταξύ των Ελλήνων και των Ευρωπαίων, καθώς όπως γνωρίζετε το Ταμείο δεν έχει ενεργό πρόγραμμα με την Ελλάδα», είπε σχετικά ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Ο Ράις έδειξε πως η θέση του ΔΝΤ για το ζήτημα των συντάξεων παραμένει σταθερή, θυμίζοντας ότι η περικοπή των συντάξεων είναι ένα μέτρο που ψηφίστηκε το 2017 και δεν αποτελεί κάτι νέο.

«Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι κάτι που έχει συμφωνηθεί εδώ και αρκετό καιρό. Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό προκειμένου η Ελλάδα να μπορέσει να δανειστεί με λογικά επιτόκια, να χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της. Έτσι, θα αναπτύξει πολιτικές πιο φιλικές προς την ανάπτυξη και χωρίς αποκλεισμούς. Και σε αυτό το πλαίσιο, βλέπουμε πως η εφαρμογή των προνομοθετημένων μέτρων του 2019 και του 2020 κινείται προς την κατεύθυνση αυτή, καθώς απελευθερώνει δημοσιονομικό χώρο για κοινωνικές δαπάνες και μειώνει τη φορολογική επιβάρυνση», είπε σχετικά.

Ερωτηθείς για την επαναγορά των ομολόγων του ΔΝΤ από την Ελλάδα και το πότε θα μπορούσε να γίνει αυτό ο Ράις ανέφερε πως αποτελεί απόφαση των ελληνικών αρχών εάν επαναγοράσουν τα δάνεια του ΔΝΤ στο πλαίσιο της άσκησης διαχείρησης ενεργητικού.

«Σίγουρα έχουν πολλές επιλογές. Η Ελλάδα είναι σε ισχυρή θέση μετά την απόφαση των ευρωπαίων για ελάφρυνση του χρέους και έχει ταμειακό μαξιλάρι διαθεσίμων. Οπότε έχει την δυνατότητα να περιμένει Να δει πότε θα κάνει τις σχετικές ενέργειες», τόνισε.

Τέλος, ερωτηθείς για την πρόσκληση που έχει από πέρσι απευθύνει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην Κριστίν Λαγκάρντ για επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, είπε πως δεν έχει κάποια ημερομηνία για το πότε θα γίνει αυτό, αλλά προσέθεσε πως η κ. Λαγκάρντ επιθυμεί να επισκεφτεί την Ελλάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ