ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Golden Visa: Ανοίγουν τα στόματα για περίεργες υποθέσεις αγοράς ακινήτων από Κινέζους

Golden Visa: Ανοίγουν τα στόματα για περίεργες υποθέσεις αγοράς ακινήτων από Κινέζους
Reuters

Μεσίτες, συμβολαιογράφοι και υποθηκοφύλακες αναφέρουν πως είναι κοινό μυστικό πως υπάρχουν εταιρείες και άτομα που σε συνεργασία με κινεζικά πρακτορεία αγόραζαν και αγοράζουν διαμερίσματα σε εξευτελιστικές τιμές, τα οποία μετέπειτα τα πωλούν σε Κινέζους εισπράττοντας χιλιάδες ευρώ από αυτή τη διαδικασία και οι τελικοί αγοραστές λαμβάνουν την άδεια παραμονής στη χώρα μας μέσω του προγράμματος Golden Visa.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ξεφυτρώσει εταιρείες ακινήτων στις οποίες συμμετέχει σχεδόν πάντα τουλάχιστον ένας Κινέζος. Οι εταιρείες αυτές συνεργάζονται με δικηγορικά γραφεία και κινεζικά πρακτορεία και άλλους μεσάζοντες, δραστηριοποιούνται στις αγοραπωλησίες ακινήτων και καταφέρνουν να εισπράξουν παχυλές προμήθειες από τους αγοραστές που κυνηγούν στην Ελλάδα τη Χρυσή Βίζα.

Το κόλπο που έχει στηθεί στην Ελλάδα και ήδη ερευνάται από τις αρμόδιες Αρχές, αφορά τις υπερτιμολογήσεις ακινήτων. Οι εταιρείες που πωλούν ακίνητα σε Κινέζους συνήθως τα υπερτιμολογούν ακόμη και στο διπλάσιο, ώστε να καλύψουν το όριο των 250.000 ευρώ που απαιτείται για τη χορήγηση της χρυσής βίζας. Δηλαδή ακίνητα που προορίζονται για τους ξένους εμφανίζονται στα χαρτιά να πωλούνται σε μεγαλύτερη αξία από την πραγματική τους. Η διαφορά μεταξύ της τιμής πώλησης και αυτής που αποτυπώνεται στα συμβόλαια επιστρέφεται από τους πωλητές των ακινήτων και τη μοιράζονται οι μεσάζοντες, έλληνες και ξένοι.

Για παράδειγμα, διαμέρισμα πωλείται προς 150.000 ευρώ σε Κινέζο. Στο συμβόλαιο αναγράφεται το ποσό των 250.000 ευρώ που καταβάλλει ο Κινέζος στον πωλητή του ακινήτου. Ο φόρος πληρώνεται στις 250.000 ευρώ και ύστερα από λίγο καιρό, η διαφορά των 100.000 ευρώ επιστρέφεται από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη στο γραφείο που ανέλαβε να τρέξει όλη τη διαδικασία της αγοραπωλησίας. Έτσι, ο πωλητής του ακινήτου έχει πάρει τα λεφτά του, ο Κινέζος έχει εξασφαλίσει την άδεια διαμονής και οι μεσάζοντες έχουν εισπράξει τη χρυσή προμήθεια.

Στις περιπτώσεις αυτές εκπρόσωποι των εταιρειών προσεγγίζουν τους πωλητές των ακινήτων και με το δέλεαρ ότι θα τους εξασφαλίσουν υψηλότερο τίμημα για το ακίνητό τους τούς πείθουν να συμφωνήσουν ότι στο συμβόλαιο θα αναγραφεί μεγαλύτερη τιμή από αυτή που τελικά θα εισπράξουν. Μάλιστα υπογράφουν ιδιωτικό συμφωνητικό με το οποίο δεσμεύονται ότι μετά την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας θα πρέπει να επιστρέψουν τη διαφορά μεταξύ της πραγματικής τιμής πώλησης του ακινήτου και της τιμής που εμφανίζεται στο συμβόλαιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ