ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντρούντι: Κόκκινα δάνεια και νόμος Κατσέλη οι βασικές προκλήσεις

Ντρούντι: Κόκκινα δάνεια και νόμος Κατσέλη οι βασικές προκλήσεις
REUTERS/Kai Pfaffenbach/File Photo

Την απροθυμία των θεσμών στην παράταση του νόμου Κατσέλη επικοινώνησε ο επικεφαλής του κλιμακίου της ΕΚΤ για την Ελλάδα Φραντσέσκο Ντρούντι, μιλώντας στο συνέδριο της Capital+Vision στην Αθήνα.

Ο Ντρούντι εστίασε στην ανάγκη μείωσης του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) των ελληνικών τραπεζών κάτι που χαρακτήρισε ως προϋπόθεση για την αύξηση της πιστωτικής επέκτασης και τη μείωση του κόστους δανεισμού των επιχειρήσεων.

Όπως είπε, εάν μειωθεί ο όγκος των κόκκινων δανείων και θα απελευθερωθούν κεφάλαια και θα μειωθεί το risk premium. Στο σημείο αυτό έδειξε πως οι θεσμοί θεωρούν κρίσιμη την οριστική διευθέτηση των 135.000 υποθέσεων που εμπίπτουν στο νόμο Κατσέλη και εκκρεμούν.

Όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε στο Eurogroup του Ιουνίου σε ένα σχέδιο δράσης για να διευθετηθούν όλες οι περιπτώσεις του νόμου Κατσέλη έως το 2021. Ο ίδιος είπε πως σε κάποιο βαθμό αυτό θα γίνει με την κατάρτιση δικαστικών σε χρηματοοικονομικά ζητήματα.

Στο σημείο αυτό άφησε μικρό περιθώριο για παράταση του Νόμου Κατσέλη μετά το τέλος του έτους, λέγοντας πως υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό μεταξύ των δανειοληπτών που έχουν προσφύγει στην προστασία του νόμου, ενώ έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα χρέη τους.

Τέλος, ο Φραντσέσκο Ντρούντι έδωσε μεγάλη βαρύτητα στην διακυβέρνηση των ελληνικών τραπεζών και επεσήμανε πως πρέπει να αποφευχθούν τα κακώς κείμενα του παρελθόντος, ήτοι να μην χορηγούνται πιστώσεις χωρίς τραπεζικά κριτήρια, να ενισχυθεί ο ρόλος των ανεξάρτητων μελών στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών και να μην υπάρχουν δεσμοί τραπεζιτών-επιχειρηματιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ