Π. Μυλωνάς: Οι προϋποθέσεις για να μειωθούν τα «κόκκινα» δάνεια
Ο διευθύνων συμβούλος της ΕτΕ, Παύλος Μυλωνάς. - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Στις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται ώστε οι ελληνικές τράπεζες να μπορέσουν να μειώσουν τα χαρτοφυλάκια των κόκκινων δανείων τους στα επίπεδα που έχουν συμφωνήσει με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της ΕΚΤ αναφέρθηκε σήμερα, μιλώντας στο συνέδριο Capital+Vision, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς.

Όπως είπε, για να γίνει αυτό θα πρέπει η ανάπτυξη να κινηθεί εντός των εκτιμήσεων, θα πρέπει να συνεχιστεί η βελτίωση της αγοράς ακινήτων και θα πρέπει να παρέμβει η κυβέρνηση νομοθετικά ώστε να υπάρξει μερική βοήθεια και μέσα από θεσμικές αλλαγές.

«Όταν οι τιμές των ακίνητων κινούνται ανοδικά, τότε αυξάνονται και τα κίνητρα αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής θέλοντας να δείξει πως η ανάπτυξη και η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων συνδέονται με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ο κ. Μυλωνάς τόνισε αφενός πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν πάρει μεγάλες προβλέψεις, αφετέρου είπε πως εφεξής αιχμή της προσπάθειας για τη μείωση των επισφαλών δανείων θα είναι οι πωλήσεις κόκκινων δανείων. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής, το δύσκολο κομμάτι για τις τράπεζες είναι τα εταιρικά και τα στεγαστικά δάνεια.

Τέλος, ως προς τους πλειστηριασμούς είπε πως δεν έχουν δουλέψει πολύ καλά και πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

Διαβάστε επίσης