ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βίζερ: Στην Ελλάδα μια μικρή φωτιά τα ΜΜΕ τη μετατρέπουν σε τεράστια

Βίζερ: Στην Ελλάδα μια μικρή φωτιά τα ΜΜΕ τη μετατρέπουν σε τεράστια
Ο επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στη σημασία της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αναφέρθηκε ο επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ, αποσαφηνίζοντας πως δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση χωρίς το ΔΝΤ και αυτό είναι μια πραγματικότητα που απορρέει από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες σε μερικά κράτη-μέλη.

Μιλώντας στη «Καθημερινή» ο Αυστριακός οικονομολόγος αναφέρει γιατί πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση όσο το δυνατόν γρηγορότερα, απαντά στο εάν η ελάφρυνση του χρέους είναι αναγκαία, αλλά και στο γιατί η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που βρίσκεται έξι χρόνια σε πρόγραμμα προσαρμογής.

«Όσο οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και τα κράτη-μέλη βρίσκονται σε εξέλιξη, δημιουργείται μεγάλη πολιτική ένταση. Τη στιγμή που το δεύτερο σετ με τα προαπαιτούμενα ψηφιστεί, αλλά και η πρώτη αξιολόγηση ολοκληρωθεί, ένα πολύ σημαντικό μέρος των απαιτήσεων του προγράμματος θα έχει ολοκληρωθεί. Είναι επίσης απαραίτητος όρος εάν η Ελλάδα θέλει να επιστρέψει στις αγορές μέσα στο 2016. Είναι βέβαιο ότι, για να συμβεί αυτό, προϋπόθεση αποτελεί η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης», ανέφερε.

Ο Βίζερ δεν ανοίγει τα χαρτιά του για το θέμα του χρέους και συνδέει και τη συζήτηση για την ελάφρυνση με το αποτέλεσμα της πρώτης αξιολόγησης. «Αν κάποιος θέλει να αναλύσει την εξέλιξη του χρέους της Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει πρώτα να γνωρίζει το αποτέλεσμα της πρώτης αξιολόγησης. Το αποτέλεσμα είναι ζωτικής σημασίας, καθώς θα απεικονίσει τη δημοσιονομική πορεία του 2016-2018 και πέραν αυτού. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό για την πρόβλεψη της ανάπτυξης, της αύξησης της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα», υπογράμμισε.

Όπως τόνισε, υπάρχουν πολύ σημαντικές ληξιπρόθεσμες οφειλές του Ελληνικού Δημοσίου σε άλλους τομείς της οικονομίας, που φτάνουν τα 6 δισ. ευρώ και οι εκταμιεύσεις του προγράμματος θα επέτρεπαν στην ελληνική κυβέρνηση να ξεπληρώσει αυτές τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ο ίδιος εστίασε και στην ανάγκη να ξεκαθαρίσουν τάχιστα τα «κόκκινα δάνεια» από τους ισολογισμούς των τραπεζών.

Τέλος, θέλοντας να δείξει το βαθμό της υπερβολής στη χώρα μας υποστήριξε πως «στην Ελλάδα όταν υπάρχει μια μικρή φωτιά τα ΜΜΕ τη μετατρέπουν σε τεράστια, τη στιγμή που η φωτιά αυτή δεν είναι αρκετά δυνατή για να ψήσει ακόμα και ένα χάμπουργκερ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ