ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Crash test» η πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση προόδου της Ελλάδας

«Crash test» η πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση προόδου της Ελλάδας
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ως ηχηρή υπενθύμιση ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς «ενισχυμένης εποπτείας» θα λειτουργήσει η μεταμνημονιακή έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής, η οποία θα δημοσιευθεί στις 21 Νοεμβρίου και στην οποία θα απαριθμούνται οι τομείς στους οποίους η Ελλάδα δεν έχει παρουσιάσει επαρκή πρόοδο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Πιθανή αναφορά σε αργή πρόοδο από την πλευρά της Ελλάδας θα έχει επιπτώσεις. Αφενός θα δημιουργήσει πρόσθετες πιέσεις στην ελληνική αγορά ομολόγων, οι οποίες θα αθροιστούν στις πιέσεις που προκαλεί η ιταλική περιπλοκή, αφετέρου θα οδηγήσει στην καθυστερημένη λήψη της δόσης που συνδέεται με τα έσοδα από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών της ευρωζώνης. Έτσι, ενώ η Ελλάδα κανονικά θα λάμβανε 600 εκατ. ευρώ από τα SMP’s και ΑNFA’s το Δεκέμβριο, αυτά πιθανότατα θα εκταμιευτούν το Φεβρουάριο, υπό την προϋπόθεση πως οι θεσμοί επιβεβαιώσουν πως υπάρχει επαρκής πρόοδος στο μέτωπο των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων.

Αν και κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα οι θεσμοί επικεντρώθηκαν στο νόμο Κατσέλη, στην ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού, στο ύψος του κοινωνικού μερίσματος και στην αύξηση του κατώτατου μισθού, η μεταμνημονιακή έκθεση προόδου θα αξιολογεί γενικότερα τις επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης στις 84 ημέρες μετά τη λήξη του Μνημονίου.

Οι ειδικές δεσμεύσεις για τη διασφάλιση της συνέχειας και της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM σχετίζονται με τα δημοσιονομικά, την κοινωνική πρόνοια, το χρηματοπιστωτικό σύστημα, την αγορά εργασίας και προϊόντων, τη δημόσια διοίκηση και τις ιδιωτικοποιήσεις. Ειδικότερα:

  • Η Ελλάδα θα πρέπει να σεβαστεί πλήρως τη δέσμευσή της να εξασφαλίσει ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός της θα επιτύχει έως το 2022 ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ στη βάση των μεταρρυθμίσεων που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM. Για το σκοπό αυτό η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί πως θα διασφαλίσει την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές και την σύνδεση όλων των φόρων και του ΕΝΦΙΑ με τις αγοραίες τιμές έως τα μέσα του 2020, την στελέχωση της ΑΑΔΕ με 13.322 υπαλλήλους έως τα μέσα του 2021, θα λάβει μέτρα για τη μη συσσώρευση νέων καθυστερούμενων οφειλών και θα ολοκληρώσει το Λογιστικό Σχέδιο για την κεντρική διοίκηση.
  • Η Ελλάδα θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, σε στενή συνεργασία με την τεχνική βοήθεια που παρέχεται από την Κομισιόν. Στη βάση αυτή θα εξασφαλίσει την ανάπτυξη του συστήματος πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, ιδίως με το άνοιγμα τουλάχιστον 240 κέντρων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μέχρι τα τέλη του 2020. Παράλληλα, η Ελλάδα θα αλλάξει τον τρόπο προσδιορισμού της αναπηρίας μέχρι τα μέσα του 2019, θα επανεξετάσει το σύστημα επιδοτήσεων για τις τοπικές δημόσιες συγκοινωνίες και θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα για το Εισόδημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
  • Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις που αποβλέπουν στην αποκατάσταση της υγείας του τραπεζικού συστήματος, εξασφαλίζοντας τη συνεχή αποτελεσματικότητα του σχετικού νομικού πλαισίου. Στη βάση αυτή θα πρέπει να εφαρμόσει έναν ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για να ολοκληρωθεί η εφαρμογή του νόμου Κατσέλη μέχρι τα τέλη του 2021. Η κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίσει πως το ΤΧΣ θα αναπτύξει μέχρι το τέλος του 2018 μια στρατηγική εξόδου για την πώληση των μεριδίων του στις συστημικές τράπεζες, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει την χαλάρωση των capital controls σύμφωνα με τον δημοσιευμένο οδικό χάρτη.
  • Όσον αφορά στην αγορά εργασίας, η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί πως θα διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα μέσω ετήσιας αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4172/2013. Επίσης, θα υλοποιήσει σχέδιο δράσης για την αδήλωτη εργασία έως τα τέλη του 2019.
  • Η κυβέρνηση έχει ακόμη δεσμευθεί πως θα ολοκληρώσει το έργο του κτηματολογίου επικυρώνοντας το σύνολο των κτηματολογικών χαρτών και δασικών χαρτών μέχρι τα μέσα του 2021.
  • Προκειμένου να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί πως θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2018 η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ενώ τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της κοινής αξιολόγησης του συστήματος δημοπρασιών NOME θα εφαρμοστούν μέχρι τα τέλη του 2019.
  • Η κυβέρνηση στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων θα πρέπει να προχωρήσει στην αξιοποίηση των ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, Μαρίνα του Αλίμου, Εγνατία, ΔΕΠΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, των λιμένων Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας, να μεταφέρει το ΟΑΚΑ στο Υπερταμείο και να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση της ΕΤΑΔ.
  • Στο μέτωπο του εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκηση η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στο διορισμό γενικών γραμματέων και γενικών διευθυντών στα υπουργεία, να προχωρήσει στον τρίτο γύρο αξιολόγησης και κινητικότητας στο Δημόσιο και να εισάγει ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού που θα διασυνδεθεί με την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ