ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μαχαίρι» στις υψηλές συντάξεις φέρεται να θέλει το Βερολίνο

«Μαχαίρι» στις υψηλές συντάξεις φέρεται να θέλει το Βερολίνο
(EUROKINISSI/ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ ANDREA BONETTI)

Στην τελική ευθεία μπαίνουν πλέον οι διαπραγματεύσεις για το μέλλον των συντάξεων και τα αντίμετρα του 2019. Την Πέμπτη, στο EuroWorking Group, θα βγουν μολύβια και χαρτιά πριν από το Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση θέλει να είναι και καταληκτικό για τις αποφάσεις. Άλλωστε, δύο ημέρες αργότερα, στις 21 Νοεμβρίου, πρέπει να κατατεθεί το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2019.

Στη συνεδρίαση του EWG της Πέμπτης αναμένεται να καθοριστεί ο δημοσιονομικός χώρος του επόμενου έτους, ο οποίος θα κρίνει ποια αντίμετρα θα υλοποιηθούν.

Πολλά θα εξαρτηθούν από τα νεότερα στοιχεία για την πορεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού φέτος τον Οκτώβριο που θα παρουσιάσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης στη συνεδρίαση του EWG. Η ομάδα των ευρωπαίων τεχνοκρατών πρόκειται να δώσει βαρύτητα σε αυτά τα στοιχεία, ιδιαίτερα μετά τα σημάδια κόπωσης που εμφάνισαν οι φορολογικές εισπράξεις του Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τα Νέα, που επικαλούνται πληροφορίες από τη συνάντηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Ολαφ Σολτς με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο, το επικρατέστερο σενάριο είναι να εφαρμοστεί η μείωση μόνο για τις υψηλές συντάξεις, αλλά να μην περικοπούν οι χαμηλές συντάξεις για να προστατευτούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Ταυτόχρονα η γερμανική πλευρά φέρεται πως θα επιμείνει να μειωθούν ο ΕΝΦΙΑ και το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου να τροφοδοτηθεί η αναθέρμανση της οικονομίας.

«Ο συμβιβασμός θα πρέπει να έχει έξυπνο περιτύλιγμα», είπε στα Νέα υψηλόβαθμο στέλεχος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, καθώς αποφάσεις που αφορούν αλλαγή της προγραμματικής συμφωνίας του ESM με την Ελλάδα περνούν από την Επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής.

Εκεί τα κυβερνητικά κόμματα Χριστιανική Ένωση και Σοσιαλδημοκράτες έχουν μεν την πλειοψηφία, αλλά πρόεδρος της Επιτροπής είναι βουλευτής του αντιευρωπαϊκού ΑfD, που δεν θα αφήσει την ευκαιρία να πλήξει την αποδυναμωμένη από την κρίση ηγεσίας καγκελάριο Μέρκελ και την κυβέρνησή της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ