ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στράους: Προηγούμενες δεσμεύσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές

Στράους: Προηγούμενες δεσμεύσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές
OEE

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις εξέφρασε σε συνέντευξή του στον Πολίτη ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Ρολφ Στράους, κρατώντας κλειστά τα χαρτιά του για το τι μέλλει γενέσθαι με τις συντάξεις.

«Έχουμε θέσει τους καλύτερους δυνατούς όρους γι’ αυτό, με μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν να βελτιωθεί η οικονομία αλλά και μέσω των μέτρων ελάφρυνσης χρέους. Ως αποτέλεσμα η Ελλάδα εξοικονομεί πολλά χρήματα. Με το μαξιλάρι ρευστότητας η χώρα δεν χρειάζεται να βιαστεί να βγει στις αγορές. Είμαι πεπεισμένος ότι ο ΟΔΔΗΧ κάνει το καλύτερο και τρέχει την κατάλληλη στρατηγική για να ξανακερδίσει πρόσβαση στις αγορές. Το μαξιλάρι μετρητών προσφέρει άνεση στους επενδυτές και δίνει στην κυβέρνηση την δυνατότητα να προσφύγει στις αγορές όταν είναι κατάλληλη στιγμή», ανέφερε.

Ερωτηθείς για το εάν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το μαξιλάρι για την στήριξη των τραπεζών απάντησε ως εξής:

Το μαξιλάρι στήθηκε για την κάλυψη πληρωμών χρέους του κράτους. Οποιαδήποτε άλλη χρήση πρέπει να συμφωνηθεί με τα κράτη μέλη του ESM. Όπως είπα δεν σχεδιάστηκε για κάτι παραπάνω από την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους. Είναι μια ασφάλεια σε περίπτωση που δεν υπάρχουν αρκετά κεφάλαια για το Δημόσιο. Η χρήση για άλλους σκοπούς απαιτεί μια απόφαση από τα όργανα του ESM.

O επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κλήθηκε να σχολιάσει και την διαπραγμάτευση για τη μη περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις και επί του θέματος απάντησε ως εξής: «Η κατάσταση εξετάζεται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και, όπως ξέρετε, θα υπάρξει μια συνάντηση των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup στις 19 Νοεμβρίου όπου το θέμα θα μπορούσε να συζητηθεί. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Εξίσου σημαντικό, η δέσμευση για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ δεν αμφισβητείται από κανέναν στην ελληνική κυβέρνηση, κάτι που είναι επίσης θετικό. Υπάρχει όμως μια κατανόηση ότι προηγούμενες δεσμεύσεις υπό το πρόγραμμα του ESM πρέπει να γίνονται σεβαστές ή να συζητούνται με τους θεσμούς. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε αυτή τη διαδικασία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ