ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε χαμηλό έξι μηνών η ελληνική μεταποίηση τον Οκτώβριο

Σε χαμηλό έξι μηνών η ελληνική μεταποίηση τον Οκτώβριο
REUTERS/Felipe Leon

Σε χαμηλό έξι μηνών υποχώρησε ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας στην Ελλάδα τον Οκτώβριο σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η IHS Markit.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index – PMI) έκλεισε στις 53,1 μονάδες τον Οκτώβριο, τιμή ελαφρώς χαμηλότερη από τις 53,6 μονάδες του Σεπτεμβρίου.

Οι προσδοκίες ως προς το επόμενο έτος περιορίστηκαν, καθώς η επιχειρηματική εμπιστοσύνη κυμάνθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί από τον Σεπτέμβριο του 2017.

Ο αυξημένος ανταγωνισμός από τις αγορές του εξωτερικού οδήγησε τις εταιρείες του μεταποιητικού τομέα στη μείωση των τιμών χρέωσης τον Οκτώβριο. Η μείωση των τιμών εργοστασίου ήταν η πρώτη που έχει καταγραφεί από τον Δεκέμβριο του 2017, παρότι, σε γενικές γραμμές, ήταν μόλις οριακή.

Η μείωση των τιμών εκροών συνέβη παρά το γεγονός ότι οι παραγωγοί αγαθών κατέγραψαν δριμεία αύξηση της επιβάρυνσης κόστους, λόγω των υψηλότερων τιμών πρώτων υλών και καυσίμων. Η πίεση ήταν επίσης εμφανής στην αλυσίδα προμηθειών, καθώς οι χρόνοι παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθηκαν σε σημαντικό βαθμό.

Οι κατασκευαστές κατέγραψαν ελαφρώς μεγαλύτερη πίεση στο εργατικό δυναμικό, καθώς ο όγκος των αδιεκπεραίωτων εργασιών συρρικνώθηκε με τον ασθενέστερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο.

Τέλος, τα επίπεδα επιχειρηματικής εμπιστοσύνης υποχώρησαν καταγράφοντας χαμηλό 13 μηνών, καθώς οι εταιρείες ήταν λιγότερο αισιόδοξες ως προς τις προοπτικές σχετικά με τη μελλοντική παραγωγή. Η πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί παγκοσμίως και ο ισχυρότερος ανταγωνισμός αναφέρθηκαν συχνά ως παράγοντες που προκαλούν ανησυχία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ