ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρονικό βιβλίο εισαγωγής τιμολογίων ανοίγει το Taxisnet

Ηλεκτρονικό βιβλίο εισαγωγής τιμολογίων ανοίγει το Taxisnet
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Σε ένα ενδιάμεσο βήμα πριν την εφαρμογή του ηλεκτρονικού τιμολογίου προχωρεί η φορολογική διοίκηση, ενεργοποιώντας στο Taxisnet ηλεκτρονικό βιβλίο εισαγωγής τιμολογίων, το οποίο θα αντικαταστήσει τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών - προμηθευτών.

Στην σχετική αναφορά προχώρησε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας χθες στο 10ο TaxForum.

Βάση του σχεδιασμού της φορολογικής δήλωσης τα βιβλία εσόδων εξόδων των επιχειρήσεων θα τηρούνται απευθείας στο Taxisnet ήδη από το 2019, προκειμένου να παρακολουθούνται ηλεκτρονικά και σε σχεδόν πραγματικό χρόνο από τις φορολογικές αρχές.

Η συμπλήρωσή τους θα γίνεται αρχικά από τον εκδότη των τιμολογίων, ενώ ο λήπτης των τιμολογίων θα πρέπει να συνδέεται στη συνέχεια και αυτός ηλεκτρονικά προκειμένου να τα επικυρώνει ή να τα διορθώνει για τις πράξεις που τον αφορούν.

Το 2020 θα τεθεί σε εφαρμογή η ηλεκτρονική τιμολόγηση και όλη η λογική του συστήματος θα αλλάξει, καθώς τα ηλεκτρονικά βιβλία θα συμπληρώνονται αυτόματα με την έκδοση του e-τιμολογίου.

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ είπε πως οι προετοιμασίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και ότι τα ηλεκτρονικά βιβλία έχουν λάβει πλέον συγκεκριμένη μορφή, που έχει δοθεί προς διαβούλευση και σε αρμόδιους φορείς για επιμέρους παρατηρήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ