ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ: Δεν έχουμε πλήρη γνώση του σχεδίου της ΤτΕ για τα κόκκινα δάνεια

ΥΠΟΙΚ: Δεν έχουμε πλήρη γνώση του σχεδίου της ΤτΕ για τα κόκκινα δάνεια
EUROKINISSI

Δεν σχολιάζει το υπουργείο Οικονομικών το σχέδιο της Τραπέζης της Ελλάδος για την μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών, υποστηρίζοντας πως δεν έχει πλήρη γνώση της εν λόγω πρότασης.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν στο CNN Greece πως αν και γνωρίζουν πως η Τράπεζα της Ελλάδος επεξεργάζεται ένα σχέδιο, ωστόσο δεν μπορούν να το σχολιάσουν, καθώς δεν έχουν πλήρη γνώση των λεπτομερειών της συγκεκριμένης πρότασης.

Από την πλευρά τους αποσαφήνισαν πως σύντομα η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να παρουσιάσει τους δικούς της σχεδιασμούς για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η στρατηγική που χαράζει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να περιορίσει τις πιέσεις των «κόκκινων» δανείων στα κεφάλαια των τραπεζών, προβλέπει την παροχή εγγυήσεων μέσω ειδικού σχήματος (Asset Protection Scheme – APS) σε τιτλοποιημένες εκδόσεις.

Να σημειωθεί πως JP Morgan και BlackRock ήδη έχουν αναλάβει από το υπουργείο Οικονομικών και το ΤΧΣ να εξετάσουν τον τρόπο εφαρμογής του ειδικού εγγυητικού σχήματος, το οποίο όπως προαναφέρθηκε θα εφαρμοστεί με στόχο την κεφαλαιακή ανακούφισή των τραπεζών και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η κυβέρνηση εξετάζει να εφαρμόσει το εγγυητικό σχήμα που εφάρμοσε η Ιταλία, καθώς θεωρεί πως αυτό δεν θα σκοντάψει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δεν θα θεωρηθεί αθέμιτη κρατική ενίσχυση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ