ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Η Βρετανία θα έχανε 6% του ΑΕΠ με ένα άτακτο Brexit

ΔΝΤ: Η Βρετανία θα έχανε 6% του ΑΕΠ με ένα άτακτο Brexit
REUTERS/Yuri Gripas

Στην εκτίμηση πως μια άτακτη έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ήτοι ένα Brexit χωρίς μια μεταβατική εμπορική συμφωνία με την ΕΕ θα στοίχιζε στη χώρα περίπου 6% του ΑΕΠ σε σχέση με το επίπεδο της ανάπτυξης που θα επιτυγχανόταν αν παρέμενε στην ΕΕ των 28, προχώρησε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το ΔΝΤ ανέφερε σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα ότι η εξασφάλιση μιας εμπορικής συμφωνίας θα μείωνε σχεδόν κατά το ήμισυ τις οικονομικές επιπτώσεις από τα εμπορικά εμπόδια και τη μείωση των ξένων επενδύσεων.

«Σε ένα σενάριο στο οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πραγματοποιούν εμπορικές συναλλαγές με βάση τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, το επίπεδο της παραγωγής αναμένεται να υποχωρήσει 5% ως 8% σε σχέση με ένα σενάριο χωρίς Brexit, με μέση πρόβλεψη το 6%», αναφέρει το ΔΝΤ.

Η Τερέζα Μέι είναι υπέρ μιας μεταβατικής συμφωνίας η οποία θα διατηρήσει το ελεύθερο εμπόριο στα αγαθά, αν και όχι στις υπηρεσίες, ενώ παράλληλα θα επιτρέψει τον έλεγχο της μετανάστευσης από την ΕΕ.

Το ΔΝΤ υπολογίζει ότι μια τέτοιου είδους εμπορική συμφωνία θα μείωνε το βρετανικό ΑΕΠ κατά 2,5% με 4% έναντι ενός σεναρίου παραμονής στην ΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ