ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάγκη αξιoσημείωτης απομείωσης του δημόσιου χρέους βλέπει το ΔΝΤ

Ανάγκη αξιoσημείωτης απομείωσης του δημόσιου χρέους βλέπει το ΔΝΤ

Στην ανάγκη «αξιoσημείωτης απομείωσης» του ελληνικού δημόσιου χρέους αναφέρθηκε η επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στους θεσμούς Ντέλια Βελκουλέσκου στο πλαίσιο του 17ου ετήσιου Capital Link Invest in Greece Forum που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη.

Όπως ανέφερε - σε τηλεφωνική της παρέμβαση- οι πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής στο μέτωπο του δημοσίου χρέους δεν ήταν ικανές να αποκαταστήσουν τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της χώρας.

Το στέλεχος του ΔΝΤ αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξουν πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό, προκειμένου να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα. Συμπλήρωσε δε, ότι η αδύναμη δημοσιονομική θέση της Ελλάδος αποτελεί πρόκληση για την οικονομική πολιτική.

Η ίδια υποστήριξε ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν το επίπεδο του ανταγωνισμού διευκολύνοντας την είσοδο στην αγορά νέων επιχειρήσεων.

Από το βήμα του ίδιου συνεδρίου ο επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο ανάφερε πως οι συνομιλίες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αναμένεται να ξεκινήσουν το Φεβρουάριο. Εξέφρασε δε την ελπίδα να ολοκληρωθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016.

Ο αξιωματούχος της Κομισιόν υποστήριξε στην τοποθέτηση του πως η ελληνική οικονομία απεδείχθη πιο ανθεκτική από ότι αναμενόταν.«Η ελληνική οικονομία αποδείχθηκε πιο ανθεκτική από ό, τι αναμενόταν, εν μέσω ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων. Η ανάπτυξη ενδέχεται να είναι κοντά στο μηδέν το 2015 και αναμένεται επιστροφή σε θετικά επίπεδα το 2016», τόνισε ο Κοστέλο.

Ο ίδιος σημείωσε πως εάν οι Έλληνες νομοθέτες εγκρίνουν την Τρίτη την τελευταία παρτίδα των προαπαιτούμενων αυτό θα οδηγήσει στη χορήγηση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά η Ελλάδα θα έχει υλοποιήσει από το καλοκαίρι τρεις σημαντικές μεταρρυθμιστικές δέσμες.

Τέλος, αναφερόμενος στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο ελληνικό πρόγραμμα ο αξιωματούχος της Επιτροπής είπε ότι το Ταμείο είναι αυτό που θα πάρει την απόφαση. «Για εμάς η παρουσία του ΔΝΤ είναι κρίσιμη», ξεκαθάρισε σχετικά.

Οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών Ντέλια Βελκουλέσκο, Ντέκλαν Κοστέλο, Ράσμους Ρεφερ και Νίκολα Τζιαμαριόλι άνοιξαν τις εργασίες του Capital Link Invest in Greece Forum σε ενότητα που μετείχε και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs Ντιρκ Σουμάχερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ