ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νουί: Οι τράπεζες να μην αντιμετωπίσουν την επόμενη κρίση έχοντας τα απομεινάρια της προηγούμενης

Νουί: Οι τράπεζες να μην αντιμετωπίσουν την επόμενη κρίση έχοντας τα απομεινάρια της προηγούμενης
EPA

Η Ντανιέλ Νουί, η οποία στο τέλος του έτους ολοκληρώνει την πενταετή της θητεία ως πρόεδρος του SSM, του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ, δήλωσε ότι πρέπει να συνεχίσουν οι προσπάθειές προκειμένου να διασφαλισθεί ότι οι τράπεζες δεν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν την επόμενη κρίση κουβαλώντας ακόμη τα απομεινάρια της προηγούμενης.

«Θα ήταν αφελές να υποθέσουμε ότι δεν θα εκδηλωθεί ποτέ ξανά κρίση, οπότε πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Και είμαστε προετοιμασμένοι. Έχει θεσπιστεί νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τη διαχείριση κρίσεων και την αντιμετώπιση τραπεζών υπό πτώχευση. Αυτό μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε πιθανές κρίσεις με τρόπο αποτελεσματικό και συντονισμένο, σε συνεργασία με το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», ανέφερε.

Η ίδια είπε πως ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες δεν βγάζουν το κόστος του κεφαλαίου τους και αυτό δεν είναι βιώσιμο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. «Αν οι τράπεζες δεν έχουν κέρδος, δεν μπορούν να σχηματίσουν τα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας που χρειάζονται. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να τις ωθήσει να αναλάβουν υπερβολικό κίνδυνο», σημείωσε.

Η Ντανιέλ Νουί είπε πως οι καταρρεύσεις τραπεζών είναι αναπόφευκτες, αλλά στόχος είναι να είναι λιγότερες σε σχέση με το παρελθόν. «Δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να αποτρέψουμε την πτώχευση τραπεζών με κάθε κόστος. Αντιθέτως, επιδίωξή μας είναι να μειώσουμε τον κίνδυνο πτώχευσης και να περιορίσουμε τις επιπτώσεις του», είπε.

Η επικεφαλής του SSM είπε πως μια ισχυρή τραπεζική ένωση σημαίνει ασφαλέστερες και υγιέστερες τράπεζες, οι οποίες μπορούν καλύτερα και αξιόπιστα να στηρίζουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά στην Ευρώπη.

«Πρέπει να βελτιώσουμε τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνουμε αποφάσεις – η πραγματική εκχώρηση εξουσίας, όπως ενσωματώνεται στο πλαίσιο του SSM, θα βοηθούσε πολύ. Πρέπει επίσης να απλουστεύσουμε περαιτέρω τις διαδικασίες – κυρίως προκειμένου να αποφεύγεται η διπλή εκτέλεση εργασιών μεταξύ των εθνικών εποπτικών αρχών και της ΕΚΤ. Πρέπει να ενισχύσουμε την ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών μεταξύ των εθνικών εποπτικών αρχών και της ΕΚΤ. Και γενικότερα πρέπει να αποκτήσουμε πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι οι επόπτες των τραπεζών της ζώνης του ευρώ έχουν πλέον ευρωπαϊκή εντολή», ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ