Στην εφορία καταλήγουν έως τέσσερα ενοίκια από αυτά που εισπράττουν σε ετήσια βάση οι φορολογούμενοι που εκμισθώνουν ακίνητα.

Πολλοί εισοδηματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων, προσπαθούν να μην εμφανίζουν εισοδήματα από ενοίκια άνω των 12.000 ευρώ ετησίως, ώστε να φορολογούνται με συντελεστή 15% και όχι με 35%, καθώς οι μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις τους στερούν έως το 33% των εισοδημάτων που εισπράττουν από τα μισθώματα.

Και αυτό δεν είναι υπερβολή, καθώς πέραν από το φόρο που επιβάλλεται στα εισοδήματα από ενοίκια, ο ΕΝΦΙΑ μαζί με τον  συμπληρωματικό φόρο, αλλά και την εισφορά αλληλεγγύης  δημιουργούν ένα βαρύ φορολογικό πακέτο.

Να σημειωθεί πως τα δηλωθέντα εισοδήματα στην εφορία εμφάνισαν εφέτος μείωση της τάξεως των 2 δισ. ευρώ ή περίπου 3% και από τη μείωση αυτή δεν εξαιρέθηκαν τα δηλωθέντα εισοδήματα από τα ενοίκια, τα οποία ανήλθαν στα 5,5 δισ. ευρώ, όταν πέρυσι ήταν στα 5,9 δισ. ευρώ, πρόπερσι στα 6 δισ. ευρώ και πριν τρία έτη στα 6,08 δισ. ευρώ.

Συνολικά στην περίοδο 2010-2017 χάθηκαν εισοδήματα από ακίνητα ύψους 3,4 δισ. ευρώ. Το ίδιο διάστημα οι ετήσιοι φόροι από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας εκτινάχθηκαν από τα 500 εκατ. ευρώ, στα 3,2 δισ. ευρώ.

Σήμερα με βάση τα δεδομένα της εφορίας η αξία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων ανέρχεται περίπου στα 650 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ ανέρχονται ετησίως στο 0,5% της αξίας της εν λόγω περιουσίας και πως τα δηλωθέντα εισοδήματα από τα ενοίκια στο 0,85%.

Διαβάστε επίσης