ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χωρίς το «στίγμα» του ΔΝΤ η Ελλάδα στις αγορές

Χωρίς το «στίγμα» του ΔΝΤ η Ελλάδα στις αγορές
REUTERS/Yuri Gripas

Στην διαπίστωση ότι η παρουσία του ΔΝΤ σε μία χώρα εκλαμβάνεται ως «στίγμα» μόνο όταν η κυβέρνηση της συγκεκριμένης χώρας έχει κάτι να κρύψει ή δεν θέλει να εφαρμόσει αυστηρές πολιτικές, προχωρεί Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε ειδικό έγγραφο εργασίας που έδωσε στη δημοσιότητα.

Το στίγμα του ΔΝΤ ουσιαστικά εκφράζεται ως δυσπιστία ή ως τη φθορά που ορισμένες χώρες αισθάνονται ότι θα υποστούν ζητώντας βοήθεια από το ΔΝΤ.

Οι χώρες φοβούνται ότι αυτή η έκκληση θα προκαλέσει μια αντίδραση, είτε από το εκλογικό σώμα (πολιτικό στίγμα) είτε από τις χρηματοπιστωτικές αγορές (στίγμα της χρηματοπιστωτικής αγοράς).

«Το στίγμα (σ.σ. του ΔΝΤ) το φέρουν χώρες που αποδίδουν μεγάλη σημασία στη διασφάλιση της κυριαρχίας τους και δεν θέλουν να θεωρηθούν ότι πρέπει να ζητούν από άλλους χρηματοδότηση ή δεν επιθυμούν να δεχθούν όρους που θεωρούν ότι επιβάλλονται από άλλους», αναφέρει η ΕΚΤ.

Υπό αυτή την έννοια η Ελλάδα δεν έχει πλέον κανένα λόγο να θεωρεί πως φέρει το στίγμα του ΔΝΤ και των προγραμμάτων του, καθώς πλέον δεν έχει ανάγκη τα χρήματα του ΔΝΤ και έχει την ιδιοκτησία των πολιτικών που εφαρμόζει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ