ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς η δημοσιονομική ανυπακοή της Ιταλίας απειλεί τα ελληνικά ομόλογα

Πώς η δημοσιονομική ανυπακοή της Ιταλίας απειλεί τα ελληνικά ομόλογα
Reuters

Αντιμέτωπη με ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του κόστους δανεισμού της θα μπορούσε να βρεθεί σύντομα η Ελλάδα εφόσον η αντιπαράθεση της Ιταλίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα δημοσιονομικά μεγέθη της κλιμακωθεί. Μια πρώτη ιδέα θα δοθεί την Τετάρτη οπότε η Κομισιόν θα ανακοινώσει την υπαγωγή της Ιταλίας σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

Πρέπει να σημειωθεί πως από τον προηγούμενο Ιούνιο, οπότε οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων πήραν την ανιούσα, το spread των ιταλικών και ελληνικών ομολόγων αναφοράς είναι σταθερά στις 100 μονάδες. Την ίδια στιγμή η διαφορά της απόδοσης των ιταλικών ομολόγων έναντι των γερμανικών ομολόγων είναι στις 300 μονάδες βάσης περίπου.

Η Goldman Sachs σε ανάλυση της για την ευρωπαϊκή οικονομία εκτίμησε πως οι αγορές θα μπορούσαν να πιέσουν την Ιταλία να υπαναχωρήσει έναντι του δημοσιονομικού της σχεδιασμού οδηγώντας το spread των ιταλικών ομολόγων στις 400 μονάδες βάσης. Αυτό σημαίνει πως η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου θα ανερχόταν στα επίπεδα που είναι σήμερα το ελληνικό δεκαετές ομόλογο, δηλαδή στο 4,5%.

Ωστόσο, σε ένα τέτοιο σενάριο το κόστος δανεισμού της Ελλάδος δεν θα έμενε αμετάβλητο. Εάν επιβεβαιωνόταν η διαφορά δανεισμού των 100 μονάδων βάσης, τότε η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου θα ανερχόταν στα επίπεδα του 5,5%, τα οποία είναι πλήρως αποτρεπτικά ια οποιαδήποτε έξοδο της χώρας στις αγορές και θα λειτουργούσαν ως βαρίδι για τη χρηματοδότηση τους συνόλου της ιδιωτικής οικονομίας.

Να σημειωθεί πως η τελευταία φορά που η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου ήταν στο 5,5% ήταν τον Οκτώβριο του 2017.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ