ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτός της διαχείρισης των funds τα δάνεια εταιρειών που έχουν εγγύηση του Δημοσίου

Εκτός της διαχείρισης των funds τα δάνεια εταιρειών που έχουν εγγύηση του Δημοσίου

Προστατευμένες από τα funds και τις εταιρείες διαχείρισης δανείων είναι οι επιχειρήσεις που έχουν λάβει δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Μιλώντας χθες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων για το σχέδιο νόμου για τα προαπαιτούμενα, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ξεκαθάρισε πως τα δάνεια που έχουν δοθεί με εγγύηση του Δημοσίου, δεν πρόκειται να μεταφερθούν σε Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΕΔΑΜΕΔ) ή σε Εταιρείες Μεταβίβασης Απαιτήσεων από μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΕΜΑΜΕΔ).

Ο κ. Σταθάκης πρόσθεσε ότι για το θέμα αυτό αναζητείται λύση αποδεκτή και από την Κομισιόν η οποία όμως προς το παρόν δεν έχει προκύψει. Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος αναφερόμενος χθες στο σχέδιο νόμου που αφορά στο πλαίσιο λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δάνειων προσδιόρισε στις 8.000 τις επιχειρήσεις που έχουν λάβει δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σήμερα προς φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης έχουν δοθεί εγγυήσεις του Δημοσίου ύψους 6,324 δισ. ευρώ. Σε δημόσιες επιχειρήσεις έχουν δοθεί εγγυήσεις 3,1 δισ. ευρώ, οι τυποποιημένες εγγυήσεις ανέρχονται σε 3,2 δισ. ευρώ, ενώ οι εγγυήσεις προς ιδιωτικές επιχειρήσεις άρχονται σε 1,57 δισ. ευρώ.

Αυτές συγκεκριμένα οι εγγυήσεις έρχονται να λειτουργήσουν ως ομπρέλα προστασίας για τις εταιρείες με κόκκινα δάνεια, καθώς οι υποχρεώσεις τους θα εξαιρεθούν από τα χαρτοφυλάκια που θα αποκτήσουν τα funds μέσω των ΕΔΑΜΕΔ και ΕΜΑΜΕΔ.

Σημειώνεται πως η οποιαδήποτε αναδιάρθρωση των εγγυημένων από το Δημόσιο δανείων θα οδηγούσε μεταξύ άλλων σε περαιτέρω επιμήκυνση της συνολικής διάρκειας των δανείων αυτών, επιφέροντας αύξηση της εγγυητικής ευθύνης του Ελληνικού Δημοσίου κάτι που απαγορεύεται ρητά από το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης της χώρας.

Πρέπει να υπογραμμισθεί πως τα ανεξόφλητα υπόλοιπα εγγυημένων από το Ελληνικό Δημόσιο δανείων σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες έχουν μειωθεί πολύ τα χρόνια του Μνημονίου. Βάσει στοιχείων, το ανεξόφλητο εγγυημένο υπόλοιπο δανείων σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες στις 31.12.2001 ήταν 1,1 δισ. ευρώ, στις 31.12.2002 ήταν 1,2 δισ. ευρώ, στις 31.12.2003 ήταν 1,3 δισ. ευρώ, στις 31.12.2004 ήταν 1,3 δισ. ευρώ, στις 31.12.2005 ήταν 1,2 δισ. ευρώ, στις 31.12.2006 ήταν 1,3 δισ. ευρώ, στις 31.12.2007 ήταν 1,6 δισ. ευρώ και στις 31.12.2008 ήταν 2,7 δισ. ευρώ. Σήμερα ωστόσο είναι 1,2 δισ. ευρώ χαμηλότερα (1,57 δισ. ευρώ).

Η «φάμπρικα» με τις εγγυήσεις του Δημοσίου «ανθοφόρησε» την περίοδο 2005-2008 με τις καταπτώσεις εγγυήσεων από εκείνο το διάστημα να είναι ακόμη και σήμερα σημαντικές. Στο πρόβλημα συνέβαλαν και οι τράπεζες οι οποίες δεν εξέταζαν αν μπορούσαν να εισπράξουν την οφειλή απευθείας από τον δανειολήπτη π.χ. μέσω κατασχέσεων, αλλά επέλεγαν την εύκολη λύση και προχωρούσαν κατευθείαν στην κατάπτωση της εγγύησης για να τα εισπράξουν τα χρήματα από το Δημόσιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ