ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλτμάιερ: Απαραίτητες οι περικοπές φόρων μετά τη συρρίκνωση του ΑΕΠ της Γερμανίας το γ' τρίμηνο

Αλτμάιερ: Απαραίτητες οι περικοπές φόρων μετά τη συρρίκνωση του ΑΕΠ της Γερμανίας το γ' τρίμηνο
REUTERS/Hannibal Hanschke

«Προσωρινό φαινόμενο» χαρακτηρίζει ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας  Πέτερ Αλτμάιερ, τη συρρίκνωση του ΑΕΠ της χώρας κατά 0,2% το τρίτο τρίμηνο του 2018, εκτιμώντας ότι ένα πακέτο φοροαπαλλαγών και άλλων μέτρων είναι απαραίτητο για να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη μακροπρόθεσμα. 

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης κατέγραψε την πρώτη συρρίκνωση του ΑΕΠ της από το 2015 και για τον Αλτμάιερ αυτή η συρρίκνωση δεν ισοδυναμεί με «καταστροφή», ενώ το υπουργείο του χαρακτήρισε το γεγονός προσωρινό φαινόμενο που απέδωσε στο ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στα νέα όρια εκπομπών ρύπων.

Ο Αλτμάιερ, εξέχων στέλεχος των συντηρητικών υπό την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, διευκρίνισε ότι δίνει την έμφαση στη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, κάτι που έχει ήδη προωθηθεί στις ΗΠΑ, στη Βρετανία και θα εφαρμοστεί σύντομα στη Γαλλία.

«Οι φόροι για τις επιχειρήσεις στη Γερμανία είναι τώρα υψηλότεροι από ό,τι στις άλλες βιομηχανικές χώρες», εξήγησε ο Αλτμάιερ στη Welt am Sonntag. «Αυτό είναι μειονέκτημα και θέτει θέσεις εργασίας σε κίνδυνο. Γι' αυτό είναι απαραίτητη μια μεσοπρόθεσμη περικοπή», συμπλήρωσε.

Προτείνει να αξιοποιηθεί το μισό ποσό από τα αυξημένα έσοδα από τη φορολογία για να χρηματοδοτηθούν οι περικοπές και προσθέτει ότι θεωρεί επιτακτικό η συνεισφορά στο κράτος πρόνοιας να μην υπερβαίνει το 40% του μέσου ακαθάριστου μισθού.

Το ΑΕΠ της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά 0,2% το τρίτο τρίμηνο του 2018 σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο, έδειξαν στοιχεία που δημοσιοποίησε την Τετάρτη η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία.

Σύμφωνα με τη Βελτ, ο Αλτμάιερ, στενός σύμμαχος της Μέρκελ, σκοπεύει να αξιοποιήσει την ανησυχία που προκάλεσε η συρρίκνωση το τρίτο τρίμηνο για να εξασφαλίσει την υποστήριξη του υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς, ο οποίος ανήκει στο συγκυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), και να προχωρήσουν οι περικοπές φόρων.

«Χρειαζόμαστε σαφήνεια για τις φοροαπαλλαγές για τους εργαζόμενους και τη βιομηχανία, βαθμιαία μείωση του φόρου αλληλεγγύης για όλους, λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερη καινοτομία», υποστήριξε ο Πέτερ Αλτμάιερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ