ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

100 δόσεις: Αλλάζει από σήμερα η ρύθμιση

100 δόσεις: Αλλάζει από σήμερα η ρύθμιση
Bloomberg/Getty Images/Ideal Images

Ασφυκτικό γίνεται από σήμερα το πλαίσιο για τη ρύθμιση των οφειλών προς την εφορία.

Συγκεκριμένα, όσοι δεν αποπληρώσουν εντός 30 ημερών τις νέες οφειλές τους (π.χ ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ) από την ημέρα που καθίστανται ληξιπρόθεσμες, θα «αποχαιρετούν» τη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Μάλιστα, όχι μόνο θα χάνουν τη ρύθμιση αλλά θα βρίσκονται ενώπιον των προστίμων αλλά και των προσαυξήσεων που διεγράφησαν.

Μέχρι σήμερα οι οφειλέτες είχαν την υποχρέωση να εξοφλούν τις δόσεις τους μέσα σε ένα μήνα από τη λήξη του ειδοποιητηρίου το οποίο όμως δεν εκδίδετο άμεσα αλλά καθυστερούσε έως και 4 εβδομάδες.

Από σήμερα όμως και μέχρι τις 30 Ιουνίου οι οφειλές θα πρέπει να εξοφλούνται αυστηρά εντός 30 ημερών από τη στιγμή που καθίστανται ληξιπρόθεσμες ενώ δεν θα αποστέλλεται ειδοποιητήριο.

Ειδικά για όσους από 1 Ιουλίου 2016 έως 31 Δεκεμβρίου 2017 δημιουργήσουν νέες οφειλές και είναι ενταγμένοι στη ρύθμιση των 100 δόσεων, η κατάσταση θα γίνει ακόμα δυσκολότερη καθώς προβλέπεται μείωση της χρονικής προθεσμίας από 30 σε 15 μέρες.

Τέλος, αν ο οφειλέτης καθυστερήσει να εξοφλήσει νέες οφειλές ενώ ήδη χρωστά προηγούμενες και δεν έχει παρέλθει εξάμηνο, τότε από την 1 Ιανουαρίου 2017 έως και την 31 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου, η ρύθμιση χάνεται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ