ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημοσιονομικός εκτροχιασμός από το παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιονομικός εκτροχιασμός από το παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε μια περίοδο που οι πιστωτές της Ελλάδας τοποθετούν στα 2 δισ. ευρώ το δημοσιονομικό κενό του 2016 και άνω των 6 δισ. ευρώ το σωρευτικό δημοσιονομικό κενό έως το 2018 η κυβέρνηση κατέθεσε χθες νομοσχέδιο με «μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου» το οποίο περιλαμβάνει πλήθος χαριστικών διατάξεων δημοσιονομικού χαρακτήρα που διευρύνουν τα ελλείμματα και ως εκ τούτου δημιουργούν νέα προβλήματα στις σχέσεις με τους θεσμούς.

Με το παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ επεκτείνεται και το 2016 η δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και η επιδότηση ενοικίου και σίτισης ατόμων και οικογενειών που διαβιούν σε συνθήκες ακραίες φτώχειας προκειμένου να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος χρόνος χορήγησης των εν λόγω παροχών ,ήτοι δύο τετράμηνο για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και 9 μήνες για την επιδότηση ενοικίου και σίτισης.

Με τις ίδιες διατάξεις διευρύνονται οι κατηγορίες των δικαιούχων στους οποίους παρέχεται ελεύθερη πρόσβαση στις δημοσίες δομές υγείας, καθώς και νοσηλευτική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με μόνη προϋπόθεση την κατοχή ΑΜΚΑ από τον νοσηλευόμενο.

Με το ίδιο νομοσχέδιο επανακαθορίζεται το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τη δημιουργία και λειτουργία Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών και παρέχεται η δυνατότητα στον Ενιαίο Διαβαθμισμένο Σύνδεσμο Νομού Αττικής να κατασκευάσει αποτεφρωτήριο σε εκτάσεις ιδιοκτησίας του.

Δημιουργείται ακόμη στο υπουργείο Εσωτερικών πληροφοριακό σύστημα διασύνδεσης ληξιαρχείων -δημοτολογίων για τις εγγραφές, διαγραφές και μεταβολές των στοιχείων οικογενειακών μερίδων στα δημοτολόγια των δήμων.

Βάσει των ίδια διατάξεων τροποποιούνται οι διατάξεις που αφορούν σε θέματα της Υπηρεσίας Ασύλου και επανακαθορίζεται το πλαίσιο αναφορικά με τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις χορήγησης διεθνούς προστασίας και αναγνώρισης του καθεστώτος του πρόσφυγα.

Αλλά εάν τα παραπάνω θεωρούνται συμβατά με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ το νομοσχέδιο προβλέπει πλήθος ευνοϊκών διατάξεων.

Με το νομοσχέδιο επιτρέπεται κατ΄εξαίρεση η παραίτηση των ΟΤΑ από την άσκηση ενδίκων μέσω για μισθολογικές απαιτήσεις κατά πρωτόδικων αποφάσεων που διατάσουν την παραμονή ή την επάνοδο εργαζομένων στην υπηρεσία τους. Ακόμη, αίρεται το αξιόποινο των πράξεων που έλαβαν χώρα μέχρι τη δημοσίευση του νόμου και παύουν οριστικά οι ποινικές , πειθαρχικές διώκεις καθώς και κάθε διαδικασία καταλογισμού σε βάρος αιρετών εκπροσώπων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης για υποθέσεις που σχετίζονται με τη μη άσκηση ένδικων μέσων επί εργατικών διαφορών και με την παράταση ισχύος συμβάσεων εργασίας.

Με τις ίδιες διατάξεις ρυθμίζονται θέματα μετάταξης υπαλλήλων ΟΤΑ για την κάλυψη κενών θέσεων δημοσίων υπηρεσιών , εξαιρούνται της αναστολής προσλήψεων και διορισμών και επιτρέπονται οι διορισμοί τακτικού προσωπικού υποχρεωτικής εκπαίδευσης και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα των ΟΤΑ, επιτρέπεται η τροποποίηση με αύξηση του ωραρίου εργασίας μέχρι το ανώτατο όριο πλήρους απασχόλησης, συμβάσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου μειωμένου ωραρίου και μειώνεται στις 30 ώρες από 40 ώρες σήμερα το ωράριο εργασίας του προσωπικού του κλάδου νηπιαγωγών και βρεφονηπιοκόμων σε δημόσιους σταθμούς.
Επίσης, διευρύνονται οι κατηγορίες δικαιούχων μειωμένων δημοτικών τελών και φόρων με την προσθήκη των τριτέκνων, των μονογονεικών οικογενειών και των μακροχρόνιων ανέργων σε αυτούς.

Το παράδοξο είναι πως με το εν λόγω νομοσχέδιο καταστρατηγούνται διατάξεις του νέου μισθολογίου του Δημοσίου που αναμένεται να ψηφισθεί σήμερα από τη Βουλή και το οποίο προβλέπει πως οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα αμείβονται πλέον για τη συμμετοχή τους σε επιτροπές, παρά μόνον όταν πρόκειται για συγχρηματοδοτούμενα έργα.
Συγκεκριμένα το παράλληλο πρόγραμμα προβλέπει πως θα συσταθεί στο υπουργείο Εσωτερικών επιτροπή για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τονίζεται δε πως στα μέλη της επιτροπής θα καταβάλλεται αποζημίωση η οποία θα καθορισθεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Με το ίδιο νομοσχέδιο, επανακαθορίζεται ο τρόπος πλήρωσης των θέσεων ειδικευόμενων ιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας και προβλέπεται πως ο υπουργός Υγείας δύναται να εγκρίνει την προκήρυξη θέσεων ειδικευόμενων ιατρών στο βαθμό Επιμελητή Α' και Διευθυντή, δηλαδή κατ΄ εξαίρεση του κανόνα που είναι η προκήρυξη στο βαθμό Επιμελητή Β΄. Ακόμη, επανακαθορίζεται η διαδικασία κρίσης των ιατρών από τα συμβούλια προλήψεων - κρίσεων.

Όπως σημειώνεται ιατροί με ειδικότητα γενικής ιατρικής που διορίστηκαν μέσα στο 2010 σε θέσεις ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου μονιμοποιούνται, ενώ προβλέπεται η χορήγηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας και στο προσωπικό του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας. Βάσει των σχετικών διατάξεων μετατίθεται εκ νέου κατά ένα έτος για την 1η Ιανουαρίου 2017 η ισχύς των διατάξεων για την εφαρμογή τους συστήματος προμηθειών των νοσοκομείων.

Με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου:

  • Παρέχεται η δυνατότητα στη ΔΕΘ - HELEXPO να συμβάλλεται με νομικά πρόσωπα στο πλαίσιο προγραμματικών συμβάσεων γιο τη μελέτη και εκτέλεση έργων και να απασχολεί εθελοντές.
  • Παρέχεται το δικαίωμα στους υπαλλήλους πρώην δημοτικούς αστυνομικούς που υπηρετούν σε Σωφρονιστικά Καταστήματα να ζητήσουν την μετάταξη τους σε θέσεις που κατείχαν πριν τη θέση τους σε διαθεσιμότητα.
  • Χορηγείται επίδομα 150 ευρώ μηνιαίως επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους υπαλλήλους του Δημοσίου, και των ΟΤΑ που έχουν ως σκοπό την εν γένει αξιοποίηση και διάθεση στερεών αποβλήτων.
  • Παρέχεται στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο η δυνατότητα πρόσληψης μελών συνεργαζόμενου εκπαιδευτικού προσωπικού με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών και αυξάνεται από 1 σε 3 χρόνια ο χρόνος απόσπασης υπαλλήλων του Δημοσίου και τ ου ευρύτερου δημόσιου τομέα στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
  • Χορηγείται στην Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, ενώ αναστέλλονται οι πάσης φύσεως πράξεις διοικητικής και αναγκαστικής εκτέλεσης και η λήψη οποιουδήποτε ασφαλιστικού μέτρου κατά της ΕΑΣ.
  • Νομιμοποιούνται και δύνανται να εκκαθαριστούν κατά παρέκκλιση των δημοσιολογικών διατάξεων δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών που πραγματοποιήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2013 έως και σήμερα.
  • Παρατείνεται έως την 31η Δεκεμβρίου 2017 η ισχύς της προσωρινής ενιαίας άδειας λειτουργίας συγκεκριμένων μονάδων της ΔΕΗ.
  • Παρατείνεται κατά 3 έτη η ισχύς των οικοδομικών αδειών που λήγουν από 1η Μαρτίου 2016 έως και 31 Δεκεμβρίου 2017.
  • Μετατίθενται κατά έξι μήνες, δηλαδή μέχρι τις 2 Ιουλίου 2016 η εφαρμογή της διαδικασίας για την απευθείας τιμολόγηση διαφημιζομένων από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ