ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αποκαλυπτήρια» για προϋπολογισμό και εκθέσεις Κομισιόν

«Αποκαλυπτήρια» για προϋπολογισμό και εκθέσεις Κομισιόν
EUROKINISSI/φωτογραφία αρχείου

Το οικονομικό επιτελείο θα καταθέσει σήμερα στη Βουλή τον προϋπολογισμό του 2019. Ο προϋπολογισμός δεν θα περιλαμβάνει την προνομοθετημένη μείωση των συντάξεων, αλλά τα θετικά μέτρα που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ.

Αυτά τα μέτρα είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%, η μείωση της φορολογίας διανεμόμενων κερδών, η σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 25 ετών, η αύξηση του επιδόματος στέγασης, η ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και η ενίσχυση του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι. Προκηρύσσονται θέσεις για 3.000 συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Για το 2018 οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 4% του ΑΕΠ, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή. Εφόσον το μέγεθος αυτό επιβεβαιωθεί στον προϋπολογισμό, χαμηλώνουν σημαντικά τα περιθώρια για το ύψος του φετινού κοινωνικού μερίσματος.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως μετά τη διαρροή ανεπίσημων εκτιμήσεων με φόντο την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή για πλεόνασμα έως και 1,8 δισ. ευρώ φέτος, πηγές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, χαμήλωσαν τις προσδοκίες.

Σήμερα, εκτός από την κατάθεση του προϋπολογισμού, αναμένονται επίσης η πρώτη έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας από την Κομισιόν, η γνωμοδότηση της Κομισιόν αναφορικά με τον προϋπολογισμό, αλλά και οι νεότερες προβλέψεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ