ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έσοδα 2,1 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις το 2018,στο 1,5 δισ. ευρώ το 2019

Έσοδα 2,1 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις το 2018,στο 1,5 δισ. ευρώ το 2019
PIXABAY

Έσοδα 1,531 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις αναμένει η κυβέρνηση το 2019 όπως προκύπτει από την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, όταν οι εφετινές εισπράξεις από τις ιδιωτικοποιήσεις προβλέπονται στα 2,1 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, τα εκτιμώμενα έσοδα από διαγωνισμούς ιδιωτικοποιήσεων, οι οποίοι αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2019 θα διαμορφωθούν στα 1,18 δισ. ευρώ, ενώ τα προσδοκώμενα έσοδα από διαγωνισμούς, για τους οποίους έχουν υποβληθεί δεσμευτικές προσφορές, με αναμενόμενη πρώτη εκταμίευση το 2019 θα ανέλθουν στα 301,6 εκατ. ευρώ και τα έσοδα από καταβολές δόσεων, ολοκληρωμένων συναλλαγών προηγούμενων ετών στα 49 εκατ. ευρώ.

Τα βασικά έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις το 2019 θα προέλθουν από την πώληση μετοχών του ΟΠΑΠ, από τα Περιφερειακά Αεροδρόμια, από τις πωλήσεις συμμετοχών σε ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΓΝΑΤΙΑ, ΕΛΠΕ, ΑΙΑ (μετοχές), ΔΕΠΑ και Μαρίνες και από τη διάθεση ακινήτων, εκ των οποίων 300 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το Ελληνικό.

Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2019 κατά τη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ από το 2011 έως και το 2018 υλοποιήθηκαν 44 έργα με την υποβολή δεσμευτικών προσφορών συνολικής αξίας 8,88 δισ. ευρώ και εισπράχθηκαν -εκπεφρασμένα σε ταμειακή βάση- έσοδα από ολοκληρωμένες συναλλαγές συνολικής αξίας 5,44 δισ. ευρώ.

Σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη η από κοινού με την Paneuropean Oil and Industrial Holdings SA πώληση του 50,1% των μετοχών της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ, η μακροχρόνια (35-ετής) παραχώρηση του δικαιώματος χρηματοδότησης, λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου «Εγνατία Οδός» και των επί του αυτοκινητοδρόμου τριών κάθετων αξόνων, η παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης των μαρίνων Χίου και Αλίμου και η πώληση ακινήτων.

Τέλος, έχει ξεκινήσει η διαδικασία προπαρασκευής και ωρίμανσης για την αξιοποίηση του 30% των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ΑΕ, του 50,01% της ΔΕΠΑ Εμπορίας και του 14% της ΔΕΠΑ Υποδομών που θα προκύψουν μετά το διαχωρισμό της ΔΕΠΑ ΑΕ σε ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών, ορισμένων περιφερειακών λιμένων μέσω συμβάσεων υπο-παραχωρήσεων, των μαρίνων Αργοστολίου, Ιτέας και Ζακύνθου και του σχεδόν εξαντληθέντος κοιτάσματος φυσικού αερίου Ν. Καβάλας και της μετατροπής του σε υπόγειο χώρο αποθήκευσης φυσικού αερίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ