ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενδείξεις μεταμνημονιακής χαλάρωσης εντοπίζει η Κομισιόν

Ενδείξεις μεταμνημονιακής χαλάρωσης εντοπίζει η Κομισιόν
EPA

Συστάσεις στην κυβέρνηση ώστε να δώσει βάρος στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου, στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, στην επένδυση στο Ελληνικό, στην τοποθέτηση γενικών γραμματέων στο Δημόσιο και στις προσλήψεις προσωπικού στην ΑΑΔΕ, διατύπωσε μεταξύ άλλων η Κομισιόν στην έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της, δείχνοντας πως δεν επικροτεί τη μεταμνημονιακή χαλάρωση στην τήρηση των δεσμεύσεων.

Οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν περιορίσθηκαν στα παραπάνω καθώς προειδοποίησε για μια σειρά από ζητήματα ζητώντας να δοθεί προσοχή στην αύξηση του κατώτατου μισθού, στην κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, στις προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων, στη μείωση των κόκκινων δανείων, στη διάδοχη κατάσταση του νόμου Κατσέλη, στην είσπραξη ανεξόφλητων λογαριασμών της ΔΕΗ, κ.α..

Οι διατυπώσεις στην έκθεση της Κομισιόν δεν είναι όσο αιχμηρές ήταν στις μνημονιακές εκθέσεις, αλλά η Ελλάδα έρχεται αντιμέτωπη για μια ακόμα φορά με μια μνημονιακή πρακτική. Οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων τα προηγούμενα χρόνια οδηγούσαν σε μπλοκάρισμα της δόσης.

Τώρα οι καθυστερήσεις στέλνουν στο 2019 την πρώτη εκταμίευση 600 εκατ. ευρώ από κέρδη ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών (ANFA’s και SMP’s).

Για την ΕΕ είναι πολύ σημαντικό να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι δεσμεύσεις πριν από το τέλος της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς τότε θα πρέπει μια σειρά από Κοινοβούλια να ψηφίσουν κατά πόσον η Ελλάδα τηρεί τις προϋποθέσεις, για να εγκρίνουν την εκταμίευση των 600 εκατ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ