ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με άρωμα Ελβετίας ο έλεγχος για τη λίστα Μέρκελ

Με άρωμα Ελβετίας ο έλεγχος για τη λίστα Μέρκελ
Ulrich Baumgarten/Getty Images/Ideal Images

Έντονο παρασκήνιο και άρωμα... Ελβετίας και IRS υπάρχει πίσω από την «εισβολή» των ελλήνων οικονομικών εισαγγελέων στα γραφεία της UBS στην Αθήνα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του CNN Greece από νομικούς κύκλους με γνώση της υπόθεσης, αλλά και χρηματοοικονομικούς αναλυτές με επαφές στην Ελβετία, η «εντολή» για την έφοδο στην UBS Αθήνας δόθηκε από την Ελβετία!

Οι εισαγγελικές αρχές της χώρας ζήτησαν την συνδρομή των Ελλήνων ομολόγων τους προκειμένου να συνδράμουν την έρευνα που είχαν σε εξέλιξη στο πλαίσιο της εφαρμογής του νόμου περί Φορολογικής Συμμόρφωσης Ξένων Λογαριασμών (Foreign Account Tax Compliance Act), γνωστό ως FATCA.

Οι Ελβετοί φέρονται να αναζητούσαν Αμερικανούς υπηκόους ή κατοίκους ΗΠΑ οι οποίοι διατηρούν ξένους λογαριασμούς ή offshore επενδύσεις, προκειμένου να ταυτοποιήσουν στοιχεία κατ’ εντολή της αμερικανικής εφορίας, του IRS.

Οι Έλληνες εισαγγελείς δεν αρνήθηκαν την βοήθεια και βρήκαν και τα... λαυράκια που άπτονται του ελληνικού ενδιαφέροντος με την «λίστα Μέρκελ».

Τι είναι ο FATCA

Ο FATCA είναι ο Νόμος περί Φορολογικής Συμμόρφωσης Ξένων Λογαριασμών. Εισήχθηκε τον Οκτώβριο του 2009 και θεσπίστηκε τον Μάρτιο του 2010 ως μέρος του Νόμου HIRE (Hiring Incentives to Restore Employment Act). Τέθηκε σε εφαρμογή το 2014.Ο FATCA σχεδιάστηκε με στόχο την αποτροπή της φοροδιαφυγής από πολίτες των ΗΠΑ ή κάτοικους ΗΠΑ που τηρούν ξένους λογαριασμούς ή offshore επενδύσεις.
Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς του FATCA, τα ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (foreign financial institutions, FFIs) θα πρέπει να εντοπίζουν δικαιούχους λογαριασμών από ΗΠΑ καθώς και οντότητες υπό Αμερικάνικο έλεγχο (δηλαδή, άτομα από ΗΠΑ που κατέχουν σημαντική εταιρική συμμετοχή στην οντότητα) και να παρέχουν στο IRS πληροφορίες σχετικά με το ενεργητικό τους, πληρωμές εσόδων και κινήσεις συναλλαγών κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους.

Διαβάστε επίσης:

Αιφνιδιαστικός έλεγχος στην Αθήνα για τη λίστα Ρηνανίας-Βεστφαλίας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ