ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα «κόκκινα» δάνεια στο επίκεντρο της συνάντησης Τσακαλώτου με τη διοίκηση της Eurobank

Τα «κόκκινα» δάνεια στο επίκεντρο της συνάντησης Τσακαλώτου με τη διοίκηση της Eurobank
eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Η τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων που βρίσκεται σε εξέλιξη από την Eurobank και το σχέδιο που καταρτίζει το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την JP Morgan προκειμένου να περιορίσει τις πιέσεις των «κόκκινων» δανείων στα κεφάλαια των τραπεζών, μέσω της παροχής εγγυήσεων (Asset Protection Scheme – APS) σε τιτλοποιημένες εκδόσεις, εξετάστηκαν σε συνάντηση που είχαν σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον πρόεδρο την Eurobank Νίκο Καραμούζη και με τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Φωκίωνα Καραβία.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της Eurobank θέλει να διασφαλίσει πως θα μπορούν μελλοντικά οι τιτλοποιημένες εκδόσεις της να ωφεληθούν από τα όποια θετικά προκύψουν από το Asset Protection Scheme, το οποίο σχεδιάζεται στα πρότυπα του μοντέλου που εφάρμοσε η Ιταλία. Συγκεκριμένα, θέλει να μπορεί να λάβει την εγγύηση του Δημοσίου και για τιτλοποιήσεις που θα έχουν προηγηθεί της ενεργοποίησης του εγγυοδοτικού σχήματος.

Η κυβέρνηση εξετάζει να εφαρμόσει το εγγυητικό σχήμα που εφάρμοσε η Ιταλία, καθώς θεωρεί πως αυτό δεν θα σκοντάψει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δεν θα θεωρηθεί αθέμιτη κρατική ενίσχυση.

Πώς λειτουργεί αυτό; Στις τιτλοποιήσεις δανείων που θα πραγματοποιούν τα τραπεζικά ιδρύματα το Δημόσιο θα εγγυάται τα senior ομόλογα, τα οποία σήμερα επιβαρύνουν ως risk assets τα κεφάλαια των τραπεζών. Ουσιαστικά η κρατική εγγύηση θα εξουδετερώνει το κίνδυνο και θα ανεβάζει την τιμή των ομολόγων, βελτιώνοντας την τιμή του τιτλοποιημένου χαρτοφυλακίου, αλλά και τους κεφαλαιακούς δείκτες των τραπεζών.

Ωστόσο, υπάρχουν δύο κρίσιμες παράμετροι για να προχωρήσει το Asset Protection Scheme και να μην απορριφτεί είτε από την Κομισιόν, είτε από τους επενδυτές. Αρχικά θα πρέπει να προσδιοριστεί το ύψος της προμήθειας που θα λαμβάνει το Δημόσιο για την χορήγηση της κρατικής εγγύησης. Χωρίς την προμήθεια αυτή το Asset Protection Scheme θα χαρακτηριζόταν ως αθέμιτη κρατική ενίσχυση από την ΕΕ και ως εκ τούτου η επιβολή της είναι απαραίτητη.

Όμως το ύψος της προμήθειας που θα δίνεται από τις τράπεζες στο Δημόσιο, για τη χρήση της κρατικής εγγύησης θα ενσωματώνεται στο κουπόνι των τιτλοποιημένων προϊόντων που θα εκδίδουν οι τράπεζες επηρεάζοντας έτσι την τιμολόγησή τους. Έτσι, σε δεύτερη φάση θα πρέπει να τρέξουν σενάρια για το πώς θα μπορούσε να υπάρξει ένα κουπόνι αρκετά ελκυστικό για τους επενδυτές και παράλληλα βιώσιμο για τις τράπεζες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ