ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καμπανάκι από την Κομισιόν για τις αποκρατικοποιήσεις

Καμπανάκι από την Κομισιόν για τις αποκρατικοποιήσεις
EUROKINISSI

Αυστηρή γλώσσα χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις μεγάλες καθυστερήσεις που σημειώνει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, καθώς προβλέπει ότι κανένας στόχος για το 2018 δεν πρόκειται να επιτευχθεί.

Όπως αναφέρει στην έκθεση, πρόοδος υπάρχει μόνο στη μεταφορά και αξιοποίηση ακινήτων από την Ελληνική Εταιρεία Περιουσιακών Στοιχείων και Συμμετοχών. Όμως σε όλα τα μεγάλα πρότζεκτ υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις. Συγκεκριμένα απαριθμεί τα εξής:

  • Στην επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του «Ελ. Βενιζέλος» για 20 ακόμη χρόνια. Οι καθυστερήσεις στη διαδικασία για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών καθιστούν πλέον την ολοκλήρωση της συμφωνίας ύψους 1,3 δισ. ευρώ έως τέλος του 2018 πολύ δύσκολη, αν όχι ανέφικτη.
  • Στην έναρξη εργασιών στο Ελληνικό, όπου λόγω της πολυπλοκότητας του έργου υπάρχει καθυστέρηση στον πολεοδομικό σχεδιασμό και στις περιβαλλοντικές εγκρίσεις καθώς και στην ανάθεση της άδειας χρήσης καζίνου. Εάν οι Αρχές συνεχίσουν τις προσπάθειες, το έργο θα μπορούσε να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2019.
  • Στον διαγωνισμό για τα ΕΛΠΕ, όπου σημειώνονται σημαντικές καθυστερήσεις για την πώληση του 50,1%.
  • Στον διαγωνισμό για την Εγνατία, που χαρακτηρίζεται από «συστηματικές καθυστερήσεις και προβλήματα». Ουσιαστικά δεν σημειώνεται καμία πρόοδος στην παραχώρηση λόγω διαφόρων καθυστερήσεων που οφείλονται είτε στην Egnatia SA, είτε στο υπουργείο Υποδομών.
  • Σημαντικές καθυστερήσεις σημειώθηκαν επίσης στην τροποποίηση του νόμου για τις τμηματικές παραχωρήσεις των περιφερειακών λιμένων.
  • Στη μεταφορά του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου (ΟΑΚΑ) στην ΕΤΑΔ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ