ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ανέφελο» το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου για την Ελλάδα

«Ανέφελο» το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου για την Ελλάδα
EPA

Την ελληνική πρόοδο στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων και την επίτευξη των στόχων στο δημοσιονομικό πεδίο αναμένεται να αναγνωρίσει το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τη σχολιασμένη ατζέντα της συνεδρίασης της Ευρωομάδας, την οποία κατέθεσε στην ολλανδική βουλή ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Βόπκε Χούκστρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ενημέρωση που παρασχέθηκε στους Ολλανδούς βουλευτές, το Eurogroup θα ενημερωθεί την επομένη Δευτέρα από τους θεσμούς για την πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση τους για την Ελλάδα, η οποία καταρτίσθηκε στη βάση της πρώτης αποστολής υπό το πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, στην οποία συμμετείχαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και ο ESM, και η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 10 έως τις 14 Σεπτεμβρίου.

«Η έκθεση δείχνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη οικονομικά θέση. Έχει σημειωθεί πρόοδος στις υπό υλοποίηση μεταρρυθμίσεις, αν και η εφαρμογή ορισμένων μεταρρυθμίσεων είναι βραδύτερη από την αναμενόμενη. Σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2019, αυτός εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 3,5% του ΑΕΠ και είναι σύμφωνος με τις αποφάσεις του Eurogroup του περασμένου Ιούνιου», αναφέρεται στην ενημέρωση που παρείχε ο Βόπκε Χούκστρα.

Ακόμη, από την ίδια ενημέρωση προκύπτει πως στο Eurogroup της 3ηςΔεκεμβρίου οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ θα ενημερωθούν από τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν σχετικά με τα πρώτα ευρήματα της ενδιάμεσης έκθεσης του άρθρου 4 του Ταμείου για την ευρωζώνη.

Για να καταρτίσει την εν λόγω έκθεση το ΔΝΤ είχε επαφές τη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου με διάφορα ευρωπαϊκά όργανα (συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών) σχετικά με τις μακροοικονομικές προσδοκίες για τη ζώνη του ευρώ.

Θα ακολουθήσει ένας δεύτερος κύκλος συζητήσεων την Άνοιξη. Στη συνέχεια και με βάση και τις δύο αποστολές, το ΔΝΤ θα συντάξει την τελική του έκθεση που θα περιέχει τις συμβουλές πολιτικής του για την αντιμετώπιση των οικονομικών και χρηματοοικονομικών κινδύνων στην ευρωζώνη και η οποία θα δημοσιοποιηθεί τον Ιούνιο του 2019.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ