ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θετικά αποτιμά το ΤΧΣ τη συγχώνευση των Eurobank - Grivalia

Θετικά αποτιμά το ΤΧΣ τη συγχώνευση των Eurobank - Grivalia
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην αποσαφήνιση πως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) προστάτευσε το δημόσιο συμφέρον διατηρώντας την αξία της συμμετοχής του στην Eurobank, προχώρησε η Διοίκηση του ΤΧΣ, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της συμφωνίας συγχώνευσης μεταξύ της Eurobank και της Grivalia.

Δεδομένου ότι η συμφωνία οδηγεί σε απομείωση του ποσοστού συμμετοχής του ΤΧΣ στη Eurobank στο 1,4% από 2,38% που είναι σήμερα, το Ταμείο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ξεκαθαρίζει τα εξής:

«Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατ’ εφαρμογή του ιδρυτικού του νόμου (Ν. 3864/2010) λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, των Ελλήνων φορολογουμένων και για τη διατήρηση της ευστάθειας του τραπεζικού συστήματος.

«Στο πλαίσιο του σκοπού αυτού, και αναφορικά στη συναλλαγή της συγχώνευσης της τράπεζας Eurobank με την εταιρία Grivalia (που ανακοινώθηκε στις 26/11/2018), το ΤΧΣ επιθυμεί να κάνει γνωστά τα εξής:

«Το Ταμείο προστάτευσε το δημόσιο συμφέρον διατηρώντας την αξία της συμμετοχής του και κατοχύρωσε, πως καθ’ όλη τη διάρκεια της συναλλαγής και τη διαδικασία αυτής, θα διασφαλιστούν πλήρως και δεν θα θιγούν τα οικεία δικαιώματα που απορρέουν από τον νόμο 3864/2010 και την από 4/12/2015 υφιστάμενη Συμφωνία Πλαίσιο (RFA) με την τράπεζα Eurobank.

«Η συναλλαγή ενισχύει την κεφαλαιακή θέση της εν λόγω τράπεζας, προάγει την διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εξυγιαίνοντας το χαρτοφυλάκιο της νέας τράπεζας και συμβάλει στην περαιτέρω σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, που σε κάθε περίπτωση αποτελεί έναν εκ των βασικών σκοπών του Ταμείου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ