ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκλειστικό CNN Greece: Πώς σχολιάζει η Κομισιόν τη συμφωνία συγχώνευσης Eurobank - Grivalia

Αποκλειστικό CNN Greece: Πώς σχολιάζει η Κομισιόν τη συμφωνία συγχώνευσης Eurobank - Grivalia
EPA

Από «αναφορές στον Τύπο» ενημερώθηκε η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την συμφωνία συγχώνευσης της Eurobank με την Grivalia ΑΕΕΑΠ, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν στο CNN Greece. Πηγές της ΕΕ δεν θέλησαν να σχολιάσουν τον πυρήνα της συμφωνίας, ξεκαθαρίζοντας πως δεδομένου ότι η συγχώνευση θα γίνει μετά την 31η Δεκεμβρίου 2018, δεν θα εμπίπτει στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας, το οποίο εκπνέει στα τέλη του τρέχοντος έτους.

Το CNN Greece ζήτησε από την Κομισιόν να σχολιάσει το κατά πόσο η συγχώνευση της Eurobank με την Grivalia ΑΕΕΑΠ, κινείται στο πνεύμα του σχεδίου αναδιάρθρωσης που επέβαλε στην τράπεζα η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού στις 16 Απριλίου 2014 και αναθεωρήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2015 και το οποίο προέβλεπε την πώληση της συμμετοχής της Eurobank στη Grivalia Properties.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απάντησε στο CNN Greece τα εξής: «Έχουμε δει αναφορές στον Τύπο σχετικά με αυτή τη συναλλαγή. Η Επιτροπή παρακολούθησε τη συμμόρφωση της Eurobank με τις δεσμεύσεις της βάσει της απόφασης περί κρατικών ενισχύσεων του 2015 με τη βοήθεια ενός διαχειριστή παρακολούθησης (monitoring trustee). Σε αυτό το στάδιο, η παρακολούθηση αυτή δείχνει ότι η Eurobank συμμορφώνεται με τις δεσμεύσεις της».

Ευρωπαϊκές πηγές ξεκαθάρισαν στο CNN Greece πως η Κομισιόν δεν έχει λάβει καμία απόφαση σχετικά με την προτεινόμενη συγχώνευση της Eurobank με την Grivalia ΑΕΕΑΠ, καθώς σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις η έγκριση της Επιτροπής θα ήταν ενδεχομένως απαραίτητη μόνο εάν η συναλλαγή ολοκληρωνόταν εντός της περιόδου που ισχύει το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Eurobank, ήτοι έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

«Φειδωλές» σε οποιαδήποτε τοποθέτηση ήταν οι εν λόγω πηγές για το επιχείρημα της Eurobank πως οποιαδήποτε ζημιά θα καταγραφεί σε επίπεδο εταιρείας holding δεν θα προκαλέσει την ενεργοποίηση του σχήματος του αναβαλλόμενου για την νέα Eurobank, ήτοι δεν θα απαιτήσει να βάλει χρήμα το Δημόσιο στην τράπεζα για να καλύψει το φόρο που δεν θα αποσβεσθεί. «Ρωτήστε την τράπεζα», ήταν η απάντηση που έδωσαν.

Άλλη ευρωπαϊκή πηγή ανέφερε πως το θέμα αυτό ρυθμίζεται από το άρθρο 12 της Οδηγίας 575/2013 σχετικά με τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας για τα πιστωτικά ιδρύματα, το οποίο ξεκαθαρίζει πως όταν χρηματοδοτική εταιρεία συμμετοχών ή μικτή χρηματοοικονομική εταιρεία συμμετοχών είναι μητρική επιχείρηση τουλάχιστον ενός πιστωτικού ιδρύματος και μίας επιχείρησης επενδύσεων, το πιστωτικό ίδρυμα υπόκειται στις απαιτήσεις που ισχύουν με βάση την ενοποιημένη κατάσταση της χρηματοδοτικής εταιρείας συμμετοχών ή της μικτής χρηματοοικονομικής εταιρείας συμμετοχών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ