ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βάρος για τα ελληνικά ομόλογα το ιταλικό χρέος

Βάρος για τα ελληνικά ομόλογα το ιταλικό χρέος
Reuters

«Διαρκής απειλή» είναι το ιταλικό χρέος για τα ελληνικά ομόλογα, καθώς ο μεγάλος όγκος του το καθιστά δύσκολα αναχρηματοδοτούμενο και ως εκ τούτου οι επενδυτές τοποθετούνται με επιφύλαξη απέναντι στα ιταλικά ομόλογα, ζητώντας υψηλότερες αποδόσεις. Και όσο οι ιταλικές αποδόσεις αυξάνονται, τόσο θα αυξάνονται και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Οι ανάγκες χρηματοδότησης του χρέους της Ιταλίας μόνο για το 2019 ανέρχονται στο ιλιγγιώδες ποσό των 277 δισ. ευρώ. Υπάρχει όμως και συνέχεια. Για το 2020 η Ιταλία θα χρειαστεί, προκειμένου να εξυπηρετήσει το χρέος της, άλλα 197 δισ. και για το 2021 επιπλέον 181 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν στην πορεία η Ιταλία λοξοδρομήσει και αναγκαστεί να ζητήσει τη βοήθεια της ΕΕ, ο ESM θα δυσκολευτεί να καλύψει ακόμη και τις δόσεις εξυπηρέτησης χρέους του πρώτου έτους.

Για αυτό την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε σε μια κίνηση χωρίς προηγούμενο, καθώς κίνησε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ιταλίας. Η Ρώμη είχε αρνηθεί να αλλάξει τις προβλέψεις για έλλειμμα το 2019 παρουσιάζοντας πρόβλεψη για 2,4% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ. Η προηγούμενη κυβέρνηση πριν από τις εκλογές είχε κάνει λόγο για έλλειμμα 0,8% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ.

Η κίνηση αυτή είχε αυξήσει σημαντικά το κόστος δανεισμού της χώρας με τα επιτόκια των 10ετών κρατικών ομολόγων να φτάνουν ακόμη και το 3,50%. Από τότε που παρουσίασαν τον προϋπολογισμό πριν από δύο μήνες, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, η Λέγκα και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, είχαν αρνηθεί σθεναρά να κάνουν αλλαγές, με στελέχη τους μάλιστα να εξαπολύσουν σφοδρές επιθέσεις κατά μελών της Κομισιόν περιλαμβανομένου και του προέδρου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ