ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χουλιαράκης: H υπερφορολόγηση ήταν αναγκαία

Χουλιαράκης: H υπερφορολόγηση ήταν αναγκαία
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Μονόδρομος για την επιστροφή της Ελλάδος στις αγορές ήταν η επιβολή υψηλών φόρων σύμφωνα με όσα υποστήριξε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως η κυβέρνηση Σαμαρά δεν είχε πετύχει το 2014 τους δημοσιονομικούς στόχους για τους οποίους είχε δεσμευθεί και πως για να έπιανε τους στόχους τριετίας του τότε Μεσοπρόθεσμου προγράμματος θα ήταν αναγκασμένη να επιβάλει νέα λιτότητα.

«Το 2014 έκλεισε με οριακό πρωτογενές πλεόνασμα 0,3% του ΑΕΠ, ενώ η πρόβλεψη στο Μεσοπρόθεσμο 2013-2017 προέβλεπε 2,5%», είπε και προσέθεσε πως από τις αρχές του 2015 έως το τέλος 2016 η κυβέρνηση θα ήταν υποχρεωμένη να κλείσει ένα δημοσιονομικό κενό μεγαλύτερο των 7,5 δισ. ευρώ. «Πώς κλείνει ένα κενό τέτοιας τάξης;Ή θα φορολογήσεις ή θα μειώσεις δαπάνες», τόνισε.

Ο ίδιος στη βάση αυτή δικαιολόγησε τη κυβέρνηση για τους υπέρμετρους φόρους που έχει επιβάλει την τελευταία τριετία. «Δεν ήταν περιττή υπερφορολόγηση. Την ίδια ή και μεγαλύτερη φορολόγηση θα έφερναν εάν τα πράγματα έμεναν ως είχαν το 2015. Και με ένα επιπλέον κόστος, γιατί μια κυβέρνηση που δεν τηρεί τον λόγο της δεν μπορεί να αποκαταστήσει εμπιστοσύνη. Κι αν δεν αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη, δεν μπορεί να επιστρέψει τις αγορές. Έτσι, κλειδώνει την χώρα σε αέναο κύκλο ύφεσης και λιτότητας», ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ