ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ομόλογα θανάτου: Τι υπόσχονται

Ομόλογα θανάτου: Τι υπόσχονται
Φωτογραφία Αρχείου Eurokinissi

Τοποθετήσεις υψηλού ρίσκου, με πολλές... συναρτήσεις και παραδοχές αμφιβόλου αποτελέσματος, καθώς ουδείς εγγυάται τα χρήματα που διαθέτει ο επενδυτής αποδεικνύονται τα «ομόλογα θανάτου» ή Traded Life Policies, όπως τα Aurora Defined Benefits Funds.

Το CNN Greece αποκαλύπτει σήμερα τι υπόσχεται η εταιρεία Aurora στους επίδοξους επενδυτές και μάλιστα στην ελληνική γλώσσα. Αλλά και μία από τις παρουσιάσεις της που φέρει την επισήμανση «Αυστηρά Προσωπικό και Εμπιστευτικό», κάνοντας... σεμινάρια στους πελάτες της ότι δεν διαχειρίζεται «ομόλογα θανάτου», αλλά επενδυτικά προϊόντα που στηρίζονται στις πολιτικές ζωής. Για να το πετύχει δε, κάνει σύγκριση των κλασικών ασφαλιστηρίων ζωής με τα προϊόντα της και αναφέρει: ένα ασφαλιστήριο ζωής καλύπτει περιπτώσεις πρόωρου θανάτου, αλλά κανείς δεν το αποκαλεί «ασφάλεια θανάτου». Αντίστοιχα, τα ασφαλιστήρια υγείας καλύπτουν περιπτώσεις ασθενείας αλλά δεν τα ονοματίζει κάποιος «ασφαλιστήρια ασθένειας».

Οι ελληνικές αναφορές υπήρχαν σε συγκεκριμένη ιστοσελίδα. Στην περιγραφή μέσω της μηχανής αναζήτησης αναφέρει: “ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ. AURORA DEFINED BENEFITS FUND. Πληροφορίες Αμοιβαίου Κεφαλαίου. Το Aurora Αμοιβαίο Κεφάλαιο Καθορισμένης Αποδόσεως».

Ωστόσο η ιστοσελίδα, η οποία φέρεται να ανήκει σε επενδυτική εταιρεία με έδρα την Κύπρο, έχει «κατέβει».

Μια πιο ενδελεχής έρευνα, καθώς εν προκειμένω το Google διατηρεί προσωρινά αποθηκευμένες σελίδες, φέρνει στο φως όσα υποσχόταν κατά καιρούς η Aurora στην Ελλάδα και την Κύπρο: «Το Aurora Αμοιβαίο Κεφάλαιο Καθορισμένης Αποδόσεως επενδύει σε ασφαλιστήρια ζωής των Η.Π.Α., όπου ο λήπτης της ασφάλισης έχει προεξοφλήσει το συμβόλαιό του με έκπτωση πριν την ημερομηνία λήξεώς του, ώστε το αμοιβαίο να λάβει υψηλότερο ασφαλιζόμενο ποσό προσφέροντας κέρδος στους επενδυτές. Το Aurora σας προσφέρει μακροχρόνια αύξηση κεφαλαίου στοχεύοντας σε ετήσιες αποδόσεις 7-9% (εκτός εξόδων)».

Τα χαρακτηριστικά του «Αμοιβαίου Κεφαλαίου»:


■ Μηδενική αρχική χρέωση
■ Ελάχιστη επένδυση 10.000 δολάρια ΗΠΑ
■ 110% τοποθέτηση του κεφαλαίου από την 1η ημέρα
■ 7ετής επένδυση - (Υπάρχει χρέωση πρόωρης εξαγοράς 7% από το 1ο έτος, μειούμενη κατά 1% ετησίως για τα πρώτα 7 έτη, έως το μηδενισμό της. Το10% bonus επενδύσεως μπορεί επίσης να ανασταλεί κατά την πρόωρη εξαγορά).
■ 7-9% καθαρή απόδοση (εκτός εξόδων)
■ Ανεξαρτησία από τις χρηματιστηριακές αγορές και από τις διακυμάνσεις των επιτοκίων
■ 1,25% ετήσια διαχειριστικά έξοδα
■ Εποπτευόμενο Αμοιβαίο Κεφάλαιο

Όμως, αν κάποιος είχε επενδύσει 10.000 δολάρια το 2006, τον Ιανουάριο του 2015 θα είχε αυξήσει το αρχικό του κεφάλαιο μόλις κατά 26,6 δολάρια, αναλαμβάνοντας δυσανάλογα μεγάλο ρίσκο.

Η PPC Funds στην παρουσίαση του Aurora Defined Benefits Funds αναφέρει ότι με εναρμονισμένο πληθωρισμό ευρωζώνης 0,2%, επταετές επιτόκιο Ευρωπαϊκού Oμολόγου στο 0,194% και ετήσια απόδοση του δείκτη S&P 500 από τον Οκτώβριο του 2006 στο -4,37% το Aurora Fund με 10% Bonus Eπενδύσεως είχε αρνητική απόδοση 0,14%.

Μια επένδυση 10.000 δολαρίων τον Οκτώβριο του 2006 θα είχε αποτίμηση 10,027.60 δολάρια τον Ιανουάριο του 2015, συμπεριλαμβανομένου του 10% bonus επενδύσεως.

Τα προϊόντα της Aurora αγόραζαν ασφαλιστήρια συμβόλαια από μια σειρά αμερικανικές και καναδικές ασφαλιστικές εταιρείες, όπως οι Lincoln National Life, Sun Life, Columbus Life Insurance, Security of Conn, American General Life, New York Life, Minnesota Mutual Life, Canada Life, Security Life of Denver και John Hancock Life.

Διαβάστε επίσης:

«Ομόλογα θανάτου» στην Ελλάδα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ