ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατά 1,4 δισ. ευρώ αυξήθηκαν το Σεπτέμβριο τα «φέσια» προς το Δημόσιο

Κατά 1,4 δισ. ευρώ αυξήθηκαν το Σεπτέμβριο τα «φέσια» προς το Δημόσιο
PIXABAY

Χιλιάδες φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους τους φόρους τους το Σεπτέμβριο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Τόσο ο ΕΝΦΙΑ όσο και η πληρωμή του φόρου εισοδήματος, αποδείχτηκαν «ανυπέρβλητα εμπόδια» για πολλούς φορολογουμένους που γύρισαν από τις θερινές διακοπές με άδεια πορτοφόλια ή προτίμησαν να δαπανήσουν τα χρήματα τους στις υποχρεώσεις που σχετίζονται με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ανήλθαν σε 7,8 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου, από 6,4 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη Αυγούστου. Εάν αθροιστούν και τα «παλαιά» ληξιπρόθεσμα χρέη, ήτοι αυτά που δημιουργήθηκαν πριν το 2018, τότε τα συνολικά «φέσια» προς το Δημόσιο ανήλθαν στα τέλη Σεπτεμβρίου στα 103,09 δισ. ευρώ, από 102,6 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη Αυγούστου.

Παράλληλα με τα «φέσια» αυξήθηκαν και οι οφειλέτες. Αυτοί εκτινάχθηκαν το Σεπτέμβριο κατά 510.428 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο. Συγκεκριμένα, αυξήθηκαν από τα 3.801.967 άτομα σε 4.312.395 (κατά 14%).

Εξ αυτών οι 1.797.492 είναι αντιμέτωποι με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων, ενώ στους 1.148.583 έχουν ήδη ασκηθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ