ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι 100 πρώτες μέρες «εκτός μνημονίων»

Οι 100 πρώτες μέρες «εκτός μνημονίων»
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Στις 104 ημέρες που έχουν περάσει από το τέλος του Μνημονίου, η Ελλάδα έχει ανακτήσει μέρος της οικονομικής της ελευθερίας, στο σκέλος της άσκησης της οικονομικής πολιτικής, ωστόσο δεν έχει ακόμη ανακτήσει την επαφή της με τις αγορές. Το γεγονός αυτό επιβάλει στην κυβέρνηση να είναι προσεκτική και κυρίως να επικοινωνεί εγκαίρως στους δανειστές και στις αγορές τις πολιτικές που θέλει να εφαρμόσει.

Η κυβέρνηση, εκμεταλλευομένη τις καλές δημοσιονομικές επιδόσεις δρομολόγησε τις τελευταίες 103 ημέρες – σε συνείδηση με τους θεσμούς –μια σειρά από επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές που θα στηρίζουν τα νοικοκυριά, αλλά και τις επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα:

  • Προχώρησε στην επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, επιτρέποντας την επέκταση κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
  • Δρομολόγησε τις διαδικασίες για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού.
  • Μείωσε τις εισφορές για την κύρια σύνταξη κατά 33% για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.
  • Μείωσε στο ελάχιστο την εισφορά για εφάπαξ για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς.
  • Βελτίωσε το καθεστώς των εκπτώσεων στις εισφορές για τους νέους επιστήμονες.
  • Ψήφισε τη μείωση από το 2019 του φορολογικού συντελεστή των κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα από το 29%, στο 28%.
  • Προχώρησε στη μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 30% για φορολογούμενους με χαμηλής αξίας ακίνητη περιουσία.
  • Δρομολόγησε τις διαδικασίες για τη χορήγηση επιδόματος στέγασης ύψους 400 εκατ. ευρώ.
  • Ψήφισε την καταβολή κοινωνικού μερίσματος ύψους 710 εκατ. ευρώ για το 2018.

Το πλέον εμβληματικό ωστόσο γεγονός των τελευταίων 103 ημερών είναι πως η κυβέρνηση έπεισε την ευρωζώνη και τους θεσμούς πως η περικοπή των συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ το 2019 μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς είναι αχρείαστη, καθώς ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ θα επιτευχθεί το 2019 χωρίς να απαιτηθούν επώδυνες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό.

Ωστόσο, μπορεί η κυβέρνηση να κερδίζει το στοίχημα στο κοινωνικό πεδίο, αλλά για να σταθεροποιηθεί η οικονομία θα πρέπει να κερδίσει και το στοίχημα στις αγορές. Η έξοδος στις αγορές δεν κατέστη δυνατή το τελευταίο τρίμηνο, λόγω επιβαρυντικών εξελίξεων σε Τουρκία, Ιταλία και αναδυόμενες αγορές που επέδρασαν στο κόστος δανεισμού της χώρας.

Το οικονομικό επιτελείο προσδοκά πως θα ξεπεράσει και αυτό το τελευταίο σκόπελο και στη βάση αυτή θα προχωρήσει μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2019 σε νέα έκδοση ομολόγου.

Εάν όλα εξελιχτούν ομαλά τότε η κυβέρνηση θα μπορεί να ολοκληρώσει το μεταμνημονιακό της αφήγημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ