Τράπεζα Πειραιώς: Κέρδη 40 εκατ. ευρώ στο 9μηνο 2018
Πηγή: eurokinissi

Στα 40 εκατ. ευρώ ανήλθε στο 9μηνο 2018  το καθαρό αποτέλεσμα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες της Τράπεζας Πειραιώς, έναντι ζημιάς 15 εκατ. ευρώ στην ίδια περίοδο του 2017.

Στο 9μηνο 2018, τα επαναλαμβανόμενα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, ανήλθαν σε 643 εκατ. ευρώ. Οι προβλέψεις δανείων του Ομίλου μειώθηκαν στα 461 εκατ. ευρώ στο 9μηνο 2018, από 832 εκατ. ευρώ στο 9μηνο 2017 (-45% σε ετήσια βάση).

Τα βασικά έσοδα του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς κατά το 9μηνο 2018 ανήλθαν σε 1,33 δισ. ευρώ, με τα καθαρά έσοδα τόκων να διαμορφώνονται σε 1,045 δισ. ευρώ.

Οι καταθέσεις Ομίλου διαμορφώθηκαν σε 42,9 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2018.  Τα δάνεια προ προβλέψεων και προσαρμογών του Ομίλου διαμορφώθηκαν στα 52,8 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου 2018, ενώ μετά από προβλέψεις διαμορφώθηκαν στα 38,9 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Ο δείκτης CET-1  διαμορφώθηκε στο 13,7%.

Αναφερόμενος στα οικονομικά αποτελέσματα 9μηνου ο διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς  Χρήστος Μεγάλου δήλωσε τα εξής: « Το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε ήταν ένα σημαντικό τρίμηνο για την Τράπεζα Πειραιώς. Επιτύχαμε την επαναφορά της κερδοφορίας του Ομίλου, με 94 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες να προστίθενται κατά το τρίτο τρίμηνο 2018. Αυτή η επίδοση επιτεύχθηκε παρά τις αναταράξεις που παρατηρήθηκαν στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές τους τελευταίους μήνες.

Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους μειώσαμε τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPE) κατά περίπου 5,2 δισ. ευρώ, επιτυγχάνοντας τους στόχους μας, ενώ ταυτόχρονα βελτιώσαμε το δείκτη κάλυψης NPE στο 49%. Τις τελευταίες εβδομάδες το ΥπΟικ/ΤΧΣ και η Τράπεζα της Ελλάδος παρουσίασαν δύο σχέδια αντιμετώπισης των υψηλών NPE των ελληνικών τραπεζών. Αν και σε πρώιμο στάδιο, και τα δύο πλάνα θα μπορούσαν να συνεισφέρουν σε μια συστημική λύση στο ζήτημα των NPE.

Η Τράπεζα κατάφερε ουσιαστική πρόοδο στη βελτίωση της ρευστότητας και του χρηματοδοτικού της προφίλ. Οι εισροές καταθέσεων στην Ελλάδα στα τέλη Σεπτεμβρίου 2018 έφτασαν τα 3,6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, με τη θετική τάση να συνεχίζεται κατά το τέταρτο τρίμηνο 2018 με περαιτέρω εισροές 0,3 δισ. ευρώ. Εξαλείψαμε τη χρηματοδότηση από τον ELA και ταυτόχρονα ξεκινήσαμε την αντικατάσταση της χρηματοδότησης από διατραπεζικά ρέπος με χρηματοδότηση από τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, μέσω της χρήσης του αποθέματος καλυμμένων ομολογιών μας, σε συνέχεια της επίτευξης των κριτηρίων επιλεξιμότητας της ΕΚΤ κατά τα τέλη του τρίτου τριμήνου, ενώ μέσω αυτής της διαδικασίας στηρίζονται και τα καθαρά έσοδα τόκων.

Το Πλάνο Κεφαλαιακής Ενίσχυσης του Ομίλου εξελίσσεται θετικά, με 85% των ενεργειών ενίσχυσης κεφαλαίων να έχουν ολοκληρωθεί. Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Common Equity Tier 1 (CET-1) του Ομίλου διαμορφώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2018 στο 14,2% σε pro-forma βάση, προσαρμοσμένος για τη μείωση του σταθμισμένου έναντι κινδύνων ενεργητικού από τις πωλήσεις των θυγατρικών στην Αλβανία και τη Βουλγαρία και την πώληση δύο χαρτοφυλακίων NPE που ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο (Amoeba και Arctos).

Ενισχυμένοι από τις μέχρι σήμερα επιδόσεις μας στη βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού, αισθανόμαστε σιγουριά ότι θα επιτύχουμε τους Επιχειρησιακούς Στόχους μας για μείωση των NPE κατά 14 δισ. ευρώ, στα 13 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2021. Εργαζόμαστε για την εφαρμογή του σχεδίου μας, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις και τους επιχειρησιακούς στόχους, ενώ επιταχύνουμε την αποκατάσταση του ισολογισμού μας. Για το οικονομικό έτος 2018, παραμένουμε προσηλωμένοι στην επίτευξη των στόχων μας για τα NPE και στοχεύουμε σε θετική καθαρή κερδοφορία».

Διαβάστε επίσης
Δες τον κόσμο μέσα από το φακό του CNN Greece. Ακολούθησέ μας στο Instagram!