ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΦΚΑ: Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη διαγραφή παλαιών οφειλών σε Ταµεία

ΕΦΚΑ: Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη διαγραφή παλαιών οφειλών σε Ταµεία
EUROKINISSI

Η ηλεκτρονική πλατφόρµα του ΕΦΚΑ άνοιξε χθες και δέχεται αιτήσεις για τη διαγραφή παλαιών αµφισβητούµενων οφειλών προς τα πρώην ασφαλιστικά ταµεία

Οι αιτήσεις υποβάλλονται αποκλειστικά µέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Ενιαίου Φορέα (www.efka.gov.gr)

Παλαιές οφειλές µπορούν να διαγράψουν:

Νέοι ασφαλισµένοι (µετά την 1η/1/1993) µε παράλληλη ασφάλιση σε δύο φορείς.

Ασφαλισµένοι που υπήχθησαν στην ασφάλιση του πρ. ΟΓΑ λόγω πληθυσµιακών και εισοδηµατικών κριτηρίων και παράλληλα στον πρ. ΟΑΕΕ για την ίδια δραστηριότητα.

Δηµοσιογράφοι ασφαλισµένοι στο πρ. ΤΣΠΕΑΘ και παράλληλα ασφαλισµένοι, για την ίδια ιδιότητα, στον πρ. ΟΑΕΕ.

Σύμφωνα με το «Έθνος» προϋποθέσεις για την άσκηση του δικαιώµατος είναι η ύπαρξη πλήρους ασφάλισης σε έναν ασφαλιστικό φορέα, η παράλληλη υπαγωγή στην ασφάλιση και δεύτερου φορέα, τυχόν οφειλές να υπάρχουν µόνο σε έναν εκ των δύο φορέων και ειδικά για τις περιπτώσεις 2 και 3 η παράλληλη ασφάλιση να αφορά την ίδια δραστηριότητα-ιδιότητα.

Όπως αναφέρουν και οι τρεις υπουργικές αποφάσεις, από την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης και µέχρι την έκδοση απόφασης από τον ΕΦΚΑ, αναστέλλονται τα µέτρα διοικητικής εκτέλεσης (πλειστηριασµοί, ηλεκτρονικά κατασχετήρια κ.λπ.) σε βάρος του οφειλέτη. Η αναστολή δεν επέρχεται σε περίπτωση «προδήλως αβάσιµης ή προσχηµατικής αίτησης». Οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ αναλαµβάνουν να ελέγξουν τον ασφαλιστικό βίο του αιτούντος, ώστε να καταλήξουν σε διαπιστωτική πράξη για τη διαγραφή των χρεών ή την απόρριψη του αιτήµατος.

Η διαδικασία-πιλότος που µπαίνει σε εφαρµογή θα διαγράφει οφειλές για τις οποίες υπάρχει «εύλογη αµφιβολία», όχι µόνο για την κύρια ασφάλιση αλλά και για την επικουρική και για την πρόνοια (εφάπαξ). Στη διαδικασία της διαγραφής µπαίνουν χρέη έως 31 Δεκεµβρίου του 2016.

Ποσά που έχουν τυχόν καταβληθεί από τους ασφαλισµένους έναντι των επίµαχων οφειλών δεν επιστρέφονται και δεν αναζητούνται. Αντίθετα, θα χρησιµοποιηθούν για την προσαύξηση της ανταποδοτικής σύνταξης. Η ρύθµιση εφαρµόζεται σε υποθέσεις που βρίσκονται σε οποιοδήποτε στάδιο της διοικητικής διαδικασίας, ακόµη κι αν η υπαγωγή στην ασφάλιση έχει προχωρήσει µε δικαστική απόφαση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ