Η υπόθεση ELFE - Λαυρεντιάδη εμπόδιο στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε περίπλοκη υπόθεση εξελίσσεται για κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, κυρίως λόγω των οφειλών ύψους 120 εκατ. ευρώ της λιπασματοβιομηχανίας ELFE, συμφερόντων Λαυρεντιάδη

Μπορεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού να ενέκρινε χωρίς όρους, την εξαγορά από τη ΔΕΠΑ του ποσοστού της Shell στις ΕΠΑ και ΕΔΑ Αττικής (εταιρείες παροχής και διανομής αερίου), ωστόσο η μορφή που θα έχει η ΔΕΠΑ την επόμενη μέρα δεν έχει ξεκαθαρίσει.

Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, πρέπει να προχωρήσει ο διαχωρισμός της εταιρείας σε ΔΕΠΑ Εμπορίας (50,01% θα πωληθεί σε στρατηγικό επενδυτή) και ΔΕΠΑ Δικτύων, στην οποία το Δημόσιο θα διατηρήσει το 86%.

Αν και το υπουργείο Ενέργειας είχε δεσμευτεί ότι η διαδικασία θα είχε ολοκληρωθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο, συνεχίζει να υπάρχει νομοθετική δυστοκία εξαιτίας προβλημάτων που έχουν σχέση με ζητήματα φορολογικά, εργασιακά, καθώς και οφειλών τρίτων.

Το μεγαλύτερο εξ αυτών, το «φέσι» των 120 εκατ. ευρώ της λιπασματοβιομηχανίας ELFE προς τη ΔΕΠΑ, υπόθεση για την οποία έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και ήδη βρίσκεται στον ανακριτή.

Εάν τα προβλήματα αυτά διευθετηθούν η διαγωνιστική διαδικασία για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο δίμηνο του 2019 και θα ακολουθήσει ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ Δικτύων.

Διαβάστε επίσης