ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το κλίμα βελτιώνεται και οι πολίτες το «νιώθουν» στην τσέπη τους

Το κλίμα βελτιώνεται και οι πολίτες το «νιώθουν» στην τσέπη τους
Pixabay

Μέχρι προσφάτως το οικονομικό κλίμα βελτιωνόταν, αλλά οι πολίτες δεν το «ένιωθαν» στην τσέπη τους. Αυτό φαίνεται πως έστω και συγκυριακά αλλάζει. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της κατάργησης του μέτρου της περικοπής των συντάξεων και η εξαγγελία της καταβολής του κοινωνικού μερίσματος συνολικού ύψους 710 εκατ. ευρώ σε 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά, ήταν αρκετές για να εκτινάξουν την καταναλωτική εμπιστοσύνη το Νοέμβριο στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 44 μηνών.

Σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας που καταρτίζει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) ο δείκτης οικονομικού κλίματος ενισχύθηκε για πέμπτο κατά σειρά μήνα τον Νοέμβριο, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις -35,8 (από -38,3) μονάδες, επίπεδο που είναι το υψηλότερο από τον Μάρτιο του 2015. Η άνοδος εκπορεύεται από τις καλύτερες προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας και τη δική τους, ενώ βελτιώνονται και οι προσδοκίες ως προς την ανεργία και την αποταμίευση.

Κατά το ΙΟΒΕ σε αυτές τις τάσεις έχει συμβάλλει κυρίως η μη εφαρμογή μέτρων για το 2019 τα οποία περιλαμβάνονταν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, με σημαντικότερο εξ’ αυτών την περικοπή των συντάξεων. Παράλληλα, δρομολογήθηκαν προσφάτως ορισμένες φοροελαφρύνσεις, στις εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών και τον ΕΝΦΙΑ, ενώ θα δοθεί και φέτος κοινωνικό μέρισμα.

Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, κατά τους επομένους 12 μήνες διαμορφώθηκαν τον Νοέμβριο σε υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με τον Οκτώβριο (στις -29,6 από -30,8 μονάδες).

Ως προς τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, οι επιμέρους δείκτες βελτιώθηκαν το Νοέμβριο ως προς το ποσοστό των καταναλωτών που δήλωσε ότι «μόλις τα βγάζει πέρα». Συγκεκριμένα, το Νοέμβριο το 57% των ερωτηθέντων δήλωσε πως «μόλις τα βγάζει πέρα».(από 62% τον Οκτώβριο), ενώ οι καταναλωτές που δηλώσαν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ αυξήθηκαν στο 16% του συνόλου, από 14% τον Οκτώβριο.

Ο δείκτης των προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας το προσεχές δωδεκάμηνο βελτιώθηκε το Νοέμβριο και διαμορφώθηκε στις -29,6 (από -32,5) μονάδες. Ομοίως και ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες μεταβλήθηκε θετικά το Νοέμβριο, στις -66,2 (από -69,3) μονάδες. Η δε πρόθεση των καταναλωτών για σημαντικές αγορές (επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.) τους προσεχείς 12 μήνες βελτιώθηκε εκ νέου το Νοέμβριο, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -32,4 (από -33,2) μονάδες.

Η αίσθηση των πολιτών πως τα οικονομικά τους θα βελτιωθούν αναμένεται να ενισχυθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019 καθώς η κυβέρνηση έχει ήδη ψηφίσει μια σειρά από επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές που στηρίζουν τα νοικοκυριά, αλλά και τις επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα:

  • Προχώρησε στην επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, επιτρέποντας την επέκταση κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
  • Δρομολόγησε τις διαδικασίες για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού.
  • Μείωσε τις εισφορές για την κύρια σύνταξη κατά 33% για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.
  • Μείωσε στο ελάχιστο την εισφορά για εφάπαξ για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς.
  • Βελτίωσε το καθεστώς των εκπτώσεων στις εισφορές για τους νέους επιστήμονες.
  • Ψήφισε τη μείωση από το 2019 του φορολογικού συντελεστή των κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα από το 29%, στο 28%.
  • Προχώρησε στη μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 30% για φορολογούμενους με χαμηλής αξίας ακίνητη περιουσία.
  • Δρομολόγησε τις διαδικασίες για τη χορήγηση επιδόματος στέγασης ύψους 400 εκατ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ